Boete na apengeluiden tegen Balotelli

Boete voor Kroatische bond na racistische spreekkoren ‘supporters’.

De Kroatische voetbalbond heeft gisteren een boete van 80.000 euro gekregen van de Europese voetbalfederatie UEFA voor racistische spreekkoren gericht tegen de donkere spits van Italië, Mario Balotelli. Supporters van Kroatië zouden tijdens het groepsduel op het EK voetbal van vorige week donderdag tegen Italië (1-1) racistische symbolen hebben getoond en racistische leuzen hebben gezongen. Ook zouden ze vuurwerk hebben afgestoken.

„Het is een drastische boete”, zei de secretaris-generaal van de Kroatische voetbalbond, Zorislav Srebric, in een reactie. „Helaas heeft het gedrag van een kleine groep mensen onze reputatie enorm bezoedeld.”

De anti-discriminatieorganisatie FARE (Football Against Racism in Europe) van de UEFA meldde dat zo’n drie- tot vijfhonderd Kroatische fans racistische spreekkoren richting Balotelli riepen. Zij zouden onder meer apengeluiden hebben gemaakt. Tijdens het duel in het Poolse Poznan zou een fan van Kroatië ook een banaan op het veld hebben gegooid.

In aanloop naar het EK in Polen en Oekraïne zei Balotelli iedere supporter die een banaan naar hem gooit te „vermoorden”. Reuters