Alles dwarrelt, deint of doet iets schattigs

Game

Botanicula

Van: Amanita Design, Voor: Windows, Mac, Limux ****

Botanicula is nog mooier dan de eerdere producties van Amanita Design, zoals Samorost en Machinarium. De jaren werk die erin zitten zijn af te zien en te horen aan dit spel, dat verbaast door zijn pure schoonheid.

Je speelt vijf plantaardige wezens, die de boom waarop ze leven moeten redden van duistere, morbide spinnen. Dit loopt uiteindelijk goed af, natuurlijk. Het flinterdunne verhaal is een excuus om mooie dingen te laten zien: elk scherm is een botanisch aquarel waarin van alles dwarrelt, deint of iets anders schattigs doet. Amanita laat hier zien dat het zich kan meten met de groten uit de animatiewereld.

Zo prachtig als het is uitgevoerd, zo simpel is het spel. Je verzamelt zaadjes en klikt dieren aan op de boom, om weer andere wezens te helpen, die je vervolgens verder brengen. Toch is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan: ook na lang zoeken is de bedoeling niet altijd duidelijk. Er zijn onderdelen die in vergelijking met de rest te moeilijk zijn.

Botanicula is als een kinderboek waarvan je ook kunt genieten als volwassene. Het is niet heel diepgaand, maar een paar uur plezier heb je er zeker van. En het is vooral ongelofelijk mooi.