AIVD: spionage door journalisten is niet tegen de regels

Het hoofdkantoor van de AIVD aan de Europaweg in Zoetermeer. Foto Hollandse Hoogte / Martijn Beekman

De spionage die door journalisten in opdracht van inlichtingendienst AIVD is uitgevoerd, vond plaats volgens de wettelijk vastgestelde regels. Dat verklaarde plaatsvervangend hoofd Jan-Kees Goet van de AIVD vandaag tijdens een informatiebijeenkomst met de Tweede Kamer, zo meldt nu.nl vanmiddag.

Voordat dergelijke bronnen worden ingezet, wordt altijd afgewogen of het noodzakelijk en “proportioneel” is, zo verklaarde Goet. De journalisten staan niet op de loonlijst van de AIVD, maar “onkostenvergoedingen en beloningen zijn wel denkbaar.” Ronald van Raak van de SP heeft hierop laten weten dat hij de minister gaat aanspreken op deze gang van zaken van de AIVD.

AIVD gebruikte journalisten bij Olympische Spelen 2008

De inlichtingendienst heeft meerdere journalisten geronseld en betaald om te spioneren bij de Olympische Spelen in China in 2008, zo bleek vorige week uit een artikel van De Telegraaf op basis van “goed ingelichte bronnen”.

De AIVD vroeg zeven verslaggevers tegen betaling foto’s en verslagen te maken van Chinese functionarissen die Nederlandse vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de overheid benaderden. Slechts een journalist zou uit principe de financiële vergoeding niet hebben willen accepteren.

Aan de inzet van deze bronnen gaat altijd de vraag vooraf of die wel proportioneel is, benadrukte hij. Bronnen komen niet op de loonlijst van de dienst, maar onkostenvergoedingen en beloningen zijn denkbaar. Ronald van Raak van de SP heeft het niet op het gebruiken van journalisten, hij wil er de minister op aanspreken.