Achttien doden bij aanvallen Koerdische rebellen

De aanvallen vonden plaats te midden van pogingen van de Turkse regering tot toenadering tot de Koerdische minderheid. Zo maakte premier Erdogan onlangs bekend dat Koerdisch zal worden aangeboden op openbare scholen, een "historische stap" voor Turkije. Foto AFP / Adem Altan

Bij aanvallen van Koerdische guerrillastrijders aan de Turkse grens met Irak zijn vanmorgen acht Turkse militairen en tien rebellen gedood, meldt de Turkse staatstelevisie. Zestien soldaten raakten gewond.

De aanvallen vonden plaats in de omgeving van Daglica in de provincie Hakkari. Het leger is daarop een grootscheeps tegenoffensief begonnen, meldt de TRT.

Eerdere soortgelijke aanval bracht Turkse invasie teweeg

In 2007 vond een zelfde soort aanval plaats, in dezelfde regio. Daarbij zijn twaalf Turkse soldaten gedood. Die aanval was aanleiding voor een achtdaagse invasie door Turkse militairen in Irak, in februari 2008, om rebellen neer te slaan die hun basis hadden in Noord-Irak. Dat is voor de Koerdische rebellen een strategische plaats, omdat ze van daaruit aanvallen kunnen uitvoeren op Turkse doelwitten.

De rebellengroep, de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) vecht voor autonomie in het zuidoosten van Turkije. Sinds de groep in 1984 de wapens opnam zijn tienduizenden mensen omgekomen.

Turkse regering geeft Koerden meer culturele rechten

De aanval vond plaats na diverse handreikingen van de regering aan de Koerdische minderheid. Zo kondigde premier Recep Tayyip Erdogan onlangs het plan aan om Koerdisch als keuzevak op scholen aan te bieden. Eerder werd de Koerdische taal op de televisie toegestaan.

Maar Turkije weigert in te gaan op de oproep van activisten, rebellen en politici om lessen helemaal in het Koerdisch aan te bieden. Gevreesd wordt dat etnische grenzen het land dan zullen verdelen. Naar schatting twintig procent van de 75 miljoen Turken is Koerdisch.

De aanvallen van Koerdische rebellen vonden plaats in Daglica, aan de Turkse grens met Irak.


Grotere kaart weergeven

    • Mirjam Remie