Winnend Engeland en verliezend Frankrijk naar kwartfinales EK

Wayne Rooney viert met zijn ploeggenoot Ashley Cole zijn doelpunt tegen Oekraïne. Foto Reuters / Felix Ordonez

Engeland en Frankrijk hebben zich vanavond geplaatst voor de kwartfinales van het EK. In de laatste speelronde van groep D won Engeland met 1-0 van Oekraïne. Frankrijk verloor met 2-0 van Zweden, maar voegt zich desalniettemin bij de laatste acht.

De Engelsen hadden tegen Oekraïne aan een gelijkspel voldoende om door te gaan, terwijl voor het gastland alleen een overwinning telde. Oekraïne bood Engeland gedurende hele wedstrijd goed partij en was geregeld gevaarlijk, maar toch kwam Engeland vlak na rust op voorsprong: Wayne Rooney, die door een schorsing vanavond pas voor het eerst in actie kwam tijdens dit EK, kopte een voorzet van Steven Gerrard binnen bij de tweede paal.

Het zou bij 1-0 voor Engeland blijven, maar na een uur spelen had Oekraïne eigenlijk op 1-1 moeten komen. Een inzet van Oekraïne werd door John Terry van de lijn gehaald, maar de bal had overduidelijk de doellijn gepasseerd. De arbitrage schatte de situatie echter verkeerd in en kende het doelpunt niet toe.

Frankrijk stelt teleur, maar bekert toch door

De koploper uit groep D, Frankrijk, verloor vanavond teleurstellend van het al uitgeschakelde Zweden: 2-0. Zlatan Ibrahimovic maakte tien minuten na rust een wereldgoal. In de blessuretijd zou Sebastian Larsson de eindstand bepalen op 2-0. Frankrijk gaat door het verlies van Oekraïne als nummer twee uit poule D naar de volgende ronde.

Onze correspondent in Parijs Dirk Vandenberghe bekeek de wedstrijd vanavond en was hard in zijn oordeel over ‘Les Bleus’:

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Beetje gênant voor de Fransen. Kansloos afgedroogd met 2-0 door een leuk spelend Zweden, maar gered door zege #Engeland
Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe #Zweden overklast de Fransen volledig. Verkeerde team gaat straks door. #ek2012

Engeland speelt komende zondag in de kwartfinales van het EK tegen de nummer twee uit groep C, Italië. Frankrijk treedt op zaterdag aan tegen de winnaar van poule C, Spanje.

    • Pim van den Dool