Uitgelicht

Film

Flodder in Amerika! (Dick Maas, 1992, NL). Duur vervolg op megahit uit 1986 biedt dubbele portie van hetzelfde, al is Maas met de zwarte humor wat zuiniger omgesprongen. Scenario berust op stokoude kluchtconventies: identiteitsverwisselingen, het compromitteren van hoogwaardigheidsbekleders, frontaal bloot en functioneel braken. Met Nelly Frijda, Huub Stapel, Tatjana Simic.RTL7, 20.30-23.00u.

Love Wrecked (Randal Kleiser, 2005, VS). Kauwgomromantiek van de regisseur die ooit The Blue Lagoon maakte. Tienermeisje Amanda Bynes belandt samen met de door haar geadoreerde popster Chris Carmack op een tropisch eiland. Zij houdt de schijn op dat het een onbewoond exemplaar betreft.Net5, 20.30-22.10u.

The Secret Life of Bees (Gina Prince-Bythewood, 2008, VS). Volwassenwordingsdrama dat zich afspeelt in het diepe Zuiden van de VS in de jaren zestig. De veertienjarige Lily (Dakota Fanning) ontvlucht, samen met haar verzorgster en beste vriendin Rosaleen (Jennifer Hudson), haar agressieve vader om in de geboorteplaats van haar overleden moeder haar verleden te ontrafelen. Ze worden er opgevangen door de zusters Boatwright, die bijen houden. RTL8, 20.30-22.40u.

Vantage Point (Peter Ravis, 2008, VS). Nogal vergezochte actiethriller over een aanslag op de president van de VS (William Hurt). De aanslag is eerst te zien vanuit de regiewagen van de televisie, dan vanuit het perspectief van een beveiligingsman (Dennis Quaid) en vervolgens vanuit dat van een Amerikaanse toerist met een camera (Forest Whitaker), die denkt een glimp te hebben opgevangen van de dader. Zo is er een scala aan perspectiefwisselingen en trucs, waarbij dezelfde gebeurtenis steeds op een andere manier in beeld komt. RTL5, 20.30-22.15u.

The Blues Brothers (John Landis, 1980, VS). Maffe komedie met John Belushi en Dan Aykroyd als de in het tv-programma Saturday Night Live geïntroduceerde titelhelden. Vermomd als twee louche kerels maken zij Chicago onveilig. Hommage aan de zwarte Amerikaanse muziek herbergt o.a. Aretha Franklin, James Brown en Ray Charles. RTL7, 22.45-01.10u.

Informatief

39/40, la guerre des images. Twee achter elkaar uitgezonden documentaires over propaganda aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, de periode vanaf de ‘Sitzkrieg’ tussen Frankrijk en Engeland enerzijds en Duitsland anderzijds (van september ’39 tot mei ’40) tot en met de Blitzkrieg die uiteindelijk in juli 1940 Frankrijk op de knieën dwong. Aan de hand van oude bioscoopjournaals uit die drie landen wordt gereconstrueerd wat de bevolking in die dramatische dagen te zien kreeg, wat ze niet te zien kreeg en wat haar op de mouw gespeld werd. Arte, 20.15-22.05u.

Ocean giants. Eerste aflevering van driedelige documentaire over walvissen en dolfijnen. Vandaag over walvissen. Ze werden gefilmd van de milde wateren van de Indische Oceaan tot de vrieskoude zeeën om de Noordpool. We zien vechtende bultruggen en fouragerende blauwe vinvissen. We leren waarom de testikels van een zuidkaper elk een ton wegen en waarom de Groenlandse walvis ruim twee eeuwen oud kan worden. BBC 2, 21.00-22.00u.

Mit offenen Karten: Islands Weg aus der Schuldenkrise. In de herfst van 2008 was IJsland een van de eerste landen die door de bankencrisis getroffen werden. Het land, een schoolvoorbeeld van neoliberalisme, was bankroet. Vandaag de dag wordt het geprezen voor de manier waarop het de crisis aanpakte. Kan de IJslandse methode op de eurozone worden toegepast? Arte, 22.55-23.10u.

Drama

Joseph, l’insoumis. Op ware gebeurtenissen gebaseerd drama. Midden jaren 50 vestigt priester Joseph Wresinski (in 1969 introduceerde hij de term ‘derde wereld’) zich in een sloppenwijk bij Parijs, te midden van de misère en het geweld van een in grote armoede levende groep mensen. Een van hen is Jacques, wiens leven verandert door zijn ontmoeting met Wresinski. Hij sluit zich aan bij de strijd van de revolutionaire geestelijke. Joseph begint een crèche, een bibliotheek en iets dat al gauw de contouren van een politieke beweging krijgt. Met Jacques Weber (als Wresinski), Anouk Grinberg, Nicolas Louis. TV5, 21.00-22.35u.

EK voetbal

Engeland - Oekraïne en Zweden - Frankrijk. Verslag van de laatste twee wedstrijden in groep D.Ned.1 en Ned.3, 20.35-22.40u.

Radio

Nachtconcert. Registratie van concert op 19 juni 2011 in het Wiener Konzerthaus. Het Belcea Quartet speelt van Haydn het Strijkkwartet op 20 nr 5, van Janacek het Strijkkwartet nr 2 ‘Intieme Brieven’ en (met altvioliste Isabel Charisius) van Mozart het Strijkkwintet KV516. Radio 4, 00.02-01.30u.