Terug naar Afrika Nigeria: 'Het gebrek aan vakkennis is een buitenkans'

In het Westen woedt de crisis voort. Afrikaanse emigranten die de armoede ontvluchtten, keren nu terug naar huis. Want in het land van herkomst wacht nu welstand.

Pauline Bax

Correspondent West-Afrika

Kayode Akindele (32) groeide op in Nigeria en in Engeland. Zijn accent verraadt een jeugd op een boarding school. Hij heeft het altijd naar zijn zin gehad in Londen: het gemak van snel internet, de winkel op de hoek, straten met stoepen. Maar over zijn toekomst hoefde hij nooit na te denken. Hij heeft altijd het gevoel gehad dat hij terug zou keren naar Nigeria. „Dit is mijn thuis.”

Dankzij de opkomst van een nieuwe generatie financiële instellingen heeft Nigeria veel te bieden, zegt Kayode. „Het gebrek aan vakkennis in de financiële sector is voor iemand zoals ik een uitgelezen kans.”

Vooroordelen tegen Nigerianen, racisme – het speelde geen rol bij zijn terugkeer. „Natuurlijk heb ik in Londen wel eens nare incidenten meegemaakt. Maar hier heb je weer te maken met tribalisme. Een andere plek, hetzelfde probleem! Haha.”

Na een sollicitatie bij de Nigeriaanse bank UBA vestigde hij zich zes jaar geleden definitief in de chaotische metropool Lagos. Hij was ambitieus, maar ontdekte dat hij eerst een aantal culturele verschillen moest overbruggen. „In Nigeria is leeftijd heel belangrijk. Mensen worden gepromoveerd op basis van anciënniteit. Als je leiding geeft aan collega’s die ouder zijn dan jij, kan daar aanstoot aan genomen worden. Als jongere moet je eerst bewijzen dat je weet wat je doet.”

Vorig jaar werd hij partner bij 46 Parallels, een privaat investeringsfonds dat zich specialiseert in korte-termijn-investeringen in Afrika. „Dit is onontgonnen terrein, heel spannend.” Tegelijkertijd vindt hij het pijnlijk om te zien hoe laag het niveau van sollicitanten kan zijn. „Jongeren met een universiteitsdiploma die geen e-mail zonder spelfouten kunnen schrijven. Dat is hun schuld niet, want het onderwijs in Nigeria staat op instorten. Er zijn zat mensen met potentie, maar op school leren ze niets.”

In de bestuurlijke macht heeft Kayode weinig vertrouwen. Zonder competent leiderschap komt Nigeria niet vooruit, vreest hij. „Gelukkig groeit het bewustzijn dat we recht hebben op beter bestuur. Dat geeft hoop.”