Stakingskas van FNV vrijwel leeg, belemmering De Nieuwe Vakbeweging

De bodem van de stakingskas van de vakcentrale FNV is in zicht. Het weerstandsfonds, waaruit leden inkomstenderving bij stakingen ontvangen, is nagenoeg leeg. De FNV gaat daarom bezuinigen op de stakingsvergoedingen en schrapt de centrale financiering van ledenraadplegingen. Dat blijkt uit financiële stukken die vandaag in de federatieraad, de top van de FNV, besproken worden. De vakcentrale is bereid om een eenmalige storting in de weerstandskas te doen van 6,5 miljoen euro. Maar dan moeten de bonden zelf ook hun afdracht aan dat fonds verhogen. De FNV wil bezuinigen op uitkeringen bij stakingen die langer dan een week duren. Daarnaast moet de contributie die bonden namens hun leden doorsluizen naar dat fonds worden verhoogd.

Financiering van de stakingskas vormt een belangrijke blokkade voor een aantal bonden om op te gaan in De Nieuwe Vakbeweging (DNV), die wordt voorbereid door oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma. 95 procent van de leden van FNV Bondgenoten stemde gisteren voor de oprichting van de DNV. Veel kleine bonden moeten nog beslissen. NRC