Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Tegenstrijdige berichten rond verslechterende toestand Mubarak

Mubarak, op beeld tegen het proces tegen hem, dat hij goeddeels vanaf een bed volgde.
Mubarak, op beeld tegen het proces tegen hem, dat hij goeddeels vanaf een bed volgde. Foto AP / Mohammed al-Law

De Egyptische oud-president Hosni Mubarak wordt volgens het Egyptische staatspersbureau MENA kunstmatig in leven gehouden. Mubarak zou klinisch dood zijn, maar dat wordt ontkend door ingewijden.

Mubarak (84) zou een beroerte hebben gehad, nadat het al langere tijd slecht ging met de verdreven staatsman. Artsen zouden hem vanavond na een hartstilstand met een defibrillator hebben moeten reanimeren, wat niet lukte, zo laat MENA weten.

Bronnen binnen de veiligheidsdiensten ontkennen dat Mubarak klinisch dood is, meldt persbureau Reuters. Twee van hen weten te melden dat Mubarak buiten bewustzijn is en kunstmatig wordt beademd. Zijn advocaat ontkent tegen Washington Post in elk geval dat Mubarak overleden is:

Twitter avatar washingtonpost The Washington Post #BREAKINGNEWS: Mubarak’s lawyer says ousted leader is not dead. #Egypt

Een andere ingewijde laat aan Reuters weten dat het ‘te vroeg’ is om Mubarak klinisch dood te verklaren.

Twitter avatar Reuters Reuters Top News EGYPT’S MUBARAK UNCONSCIOUS AND ON RESPIRATOR, NOT CLINICALLY DEAD - TWO SECURITY SOURCES TELL REUTERS

Artsen van de ex-president moesten eerder al meerdere keren een defibrillator gebruiken om het hart van de verdreven staatsman weer op gang te krijgen. Eerder deze maand leek het er al op dat Mubarak zich in coma bevond.

Enkele weken geleden werd Mubarak tot levenslang veroordeeld, voor de verantwoordelijkheid die hij had voor de dood van honderden Egyptenaren die tegen hem en zijn regime protesteerden. Na die protesten verliet Mubarak zijn presidentschap, dat van 1981 tot en met vorig jaar duurde.

Mubarak verbleef sinds zijn proces in de Torah gevangenis, in het zuiden van de Egyptische hoofdstad Kairo. Eerder vandaag werd hij in kritische toestand naar het Maadi ziekenhuis overgebracht.

Duizenden Egyptenaren hebben zich opnieuw verzameld op het centrale Tahrirplein in de hoofdstad, nadat het nieuws van de toestand van Mubarak bekend werd gemaakt. Eerder vandaag vulde het plein zich met mensen uit protest tegen de militaire machthebbers in het land, die de afgelopen week hun greep op het land verstevigden.