Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

RWE krijgt vergunning voor kolencentrale Eemshaven

Energy Park Eemshaven bevat een cluster aan energiecentrales. Links de Magnum centrale van NUON, rechts de kolencentrale van RWE (beide in aanbouw.
Energy Park Eemshaven bevat een cluster aan energiecentrales. Links de Magnum centrale van NUON, rechts de kolencentrale van RWE (beide in aanbouw. Foto Hollandse Hoogte / Goos van der Veen

RWE krijgt de laatste vergunning die nodig is voor de bouw van de omstreden kolencentrale in de Eemshaven. Dat heeft de provincie Groningen vandaag laten weten.

Volgens de provincie heeft het energiebedrijf voldoende maatregelen getroffen om schade aan de natuur te compenseren, meldt persbureau Novum. Zo is duidelijk geworden dat zeehonden en bruinvissen geen last hebben van het bouwgeluid en dat het koelwater van de centrale de watertemperatuur niet te veel laat stijgen.

Greenpeace gaat vergunning opnieuw aanvechten

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) laat in een reactie weten het onverteerbaar te vinden dat er ‘anno 2012 nog nieuwe vuile centrales gebouwd worden’. Zij verzet zich al langer tegen het project en roept RWE op de bouw alsnog te staken. Saillant detail is dat de verantwoordelijke gedeputeerde van Groningen een partijgenoot van Van Tongeren is.

Greenpeace laat in een reactie weten de afgegeven vergunning opnieuw te gaan aanvechten, om zo de natuur tegen ‘deze nodeloze vervuiling’ te beschermen. “Deze grootste kolencentrale van Nederland is en blijft een gevaar voor de Waddenzee, de luchtkwaliteit en het klimaat”, aldus de milieuorganisatie.

Vergunningsaanvraag eerder verworpen

De Raad van State verwierp in augustus 2011 een vergunningsaanvraag voor de centrale, dat de grootste kolengestookte elektriciteitscentrale in Nederland moet worden. De Raad stelde de milieuorganisaties in het gelijk, die stelden dat de effecten van de bouw en exploitatie op de natuur op punten onvoldoende waren onderzocht. In afwachting van de nieuwe vergunningsaanvraag, gaf de provincie in september een gedoogvergunning af, waardoor de bouw van de centrale niet helemaal stilgelegd hoefde te worden.

RWE/Essent steekt 2,6 miljard euro in de centrale, waarvan de bouw inmiddels halverwege is. Volgens planning moet de centrale in 2013 worden opgeleverd, maar het is onduidelijk op dat gaat lukken.