Robben tegen bondscoach: 'Ik loop al mee, hou je bek'

De groep was „homogeen genoeg om een prestatie te leveren”, vertelde bondscoach Bert van Marwijk na afloop van de verloren wedstrijd van Oranje tegen Portugal zondagavond. Maar op het veld waren de eerste spanningen binnen de selectie van het Nederlands elftal al te zien en te horen.

Toen Van Marwijk aanvaller Arjen Robben in de wedstrijd tegen Portugal sommeerde mee te lopen met zijn directe tegenstander, was Robben het even helemaal zat. „Ik loop de hele tijd al mee. Hou je bek man”, riep hij de bondscoach toe. De opmerking van Robben was te horen in het stadion en op televisie. Van Marwijk verbond geen consequenties aan de opmerking van Robben en liet de speler staan.

De uitbarsting van Robben is niet het eerste scheurtje binnen de selectie van het Nederlands elftal, dat gisteren terugkeerde op Schiphol. Wesley Sneijder liet na de wedstrijd tegen Portugal al doorschemeren dat hij niet blij was met de positie waar hij van de bondscoach moest spelen – hangend op de linkervleugel.

Ook zou spits Robin van Persie een voorkeursbehandeling hebben gekregen van de bondscoach. Als enige van de selectie sprak hij niet met de pers en ondanks zijn tegenvallende spel op het WK 2010 en dit EK bleef hij basisspeler in Oekraïne.