PVV en SP krijgen 15 uur niet vol

SP en PVV wilden vijftien uur aan het woord blijven in een Kamerdebat, om zo de verhoging van het eigen risico in de zorg te verhinderen. Maar al uren eerder waren ze klaar. De publieke tribune genoot.

Ze zijn een dagje uit in Den Haag, het echtpaar uit Hoogerheide. Een uur brengen ze door op de uitgestorven publieke tribune bij het marathondebat over de Zorgverzekeringswet.

Het was genieten, zeggen ze na afloop. Zorg! Dat raakt iedereen. Kan véél goedkoper. Ze vertellen over de collega die een maagband nam omdat ze geen zin had om af te vallen. De vriend die peperdure medicijnen mee naar huis krijgt voor acht chemokuren, terwijl hij er uiteindelijk misschien maar vier nodig heeft. Waarna de rest wordt weggegooid.

Ondanks de publiciteit vooraf is er nauwelijks belangstelling voor het debat, waar SP en PVV zouden gaan ‘filibusteren’. Ze hadden samen vijftien uur spreektijd aangevraagd, in de hoop met deze vertragingstactiek de voorgestelde verhoging van het eigen risico van 220 naar 350 euro toch over de verkiezingen heen te kunnen tillen.

„Misschien wordt dit te veel gezien als verkiezingsstunt van de SP”, peinst een lobbyist van zorgverzekeraar Menzis op de publieke tribune. Zij is aangeschoven omdat veel klanten van Menzis nu al een betalingsachterstand hebben. „Daar moeten we iets mee. Nu ga ik even koffiedrinken met Pia Dijkstra”, van D66.

Het filibustergehalte valt mee. De SP leest urenlang mails van burgers voor. De PVV leest een artikel voor uit het tijdschrift Medisch Contact. Dan nog halen ze geen van beide de aangevraagde spreektijd. Uren voor middernacht, de geplande eindtijd, is het debat afgelopen.

De grootste volhouders op de publieke tribune zijn drie leden van een actiegroep van gehandicapten, verkleed als personages uit Robin Hood. Door de bezuinigingen vrezen ze te eindigen in afgelegen instellingen in de bossen, zoals het vroeger was. Ze hebben veel contact met de SP. Maar ook de bijdrage van de PVV kan rekenen op instemming van Jan Troost, oud-voorzitter van de Chronisch Zieken- en Gehandicaptenraad. „Ik hoor dingen die wij al jaren roepen.” Zoals dat mensen met een beperking echt niet van de ene naar de andere verzekering kunnen hoppen. „Die worden gewoon geweigerd.”

Rond etenstijd is de vloer voor de VVD. Op haar witte pumps loopt Renske Leijten (SP) al gauw naar de interruptiemicrofoon: „Overal in de zorg wordt geklaagd over verspilling en bureaucratie door... marktwerking.” „Het probleem is dat met name de VVD blijft vasthouden aan marktwerking”, zegt ook toeschouwer Peter Verdult uit Hoogerheide. „Terwijl die kostenverhogend werkt. Ik zou een hoger eigen risico niet erg vinden. Als je maar weet dat het geld goed terechtkomt. Niet in de salarissen van specialisten en managers die alleen maar denken aan hun winst.”

    • Joke Mat