Psychiatrisch patiënt moet vaker thuis blijven

Minister Schippers wil dat de psychiatrie efficiënter wordt. Eenderde van de bedden moet verdwijnen.

Den Haag. Psychiatrisch patiënten en mensen met psychische problemen moeten voortaan vaker en langer thuis worden geholpen in plaats van in een instelling. Binnen 7,5 jaar moet eenderde van de 30.000 bedden in de psychiatrie verdwijnen. Ook mag de komende twee jaar de hoeveelheid zorg die psychiaters (en verpleegkundigen) en psychologen geven aan patiënten slechts met 2,5 procent per jaar groeien. Op dit moment bedraagt de groei 5 tot 8 procent per jaar.

Dit staat in het gisteren door minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) gepresenteerde bestuursakkoord met de beroepsgroep van psychiaters, de belangenvereniging van instellingen, verzekeraars en patiëntenverenigingen. Aan behandelingen, opname en medicatie voor psychiatrisch patiënten en mensen met (tijdelijke) psychische problemen werd vorig jaar in Nederland jaar 5,5 miljard euro uitgegeven, een kwart meer dan in 2007.

Die groei heeft diverse oorzaken: mensen komen eerder uit voor psychische problemen en willen er ook eerder voor behandeld worden dan vroeger. Maar ook speelt mee dat de beroepsgroepen weinig reden hadden om minder of efficiënter zorg te verlenen. Dat moet volgens dit bestuursakkoord veranderen.

Alleen patiënten met een ernstige psychose, schizofrenie of langdurige depressie zullen nog opgenomen worden. NRC