Piero

Ik heb Nederland toch nog maar even in de Piero gegooid – u weet wel: dat apparaat waarmee Jan van Halst al lijntjes trekkend en cirkeltjes tekenend de wedstrijden analyseert. Zo kun je mooi zien waar het steeds misgaat met dit land.

Te beginnen bij de flanken. De PVV is eigenlijk stijflinks – tegen verhoogde AOW-leeftijd, tegen kortere WW, tegen marktwerking in de zorg –, maar speelt ondertussen geforceerd op rechts. Daardoor komt er van die kant geen enkele bruikbare voorzet: weg met de euro, weg met Europees parlement, weg met artikel 1 van de Grondwet – probeer daar als centrumpartij maar eens mee samen te spelen.

Aan de andere kant heb je een soortgelijk probleem. De PvdA staat op papier dan wel links, maar trekt voortdurend naar het midden. Ze zeggen ‘actie’, maar leggen alles breed: voorspelbaarder kan haast niet. Linksback SP zou er eigenlijk overhéén moeten gaan, maar is veel te behoudend: ze blijft maar hangen in de verdediging. Nu kun je ze dat niet echt kwalijk nemen – het is hun eerste grote toernooi in de basis – maar een vruchtbare samenwerking op links komt zo niet van de grond. Of zoals Jan van Halst zou zeggen: „Ze staan op een eiland.”

Dan het centrum. Daar wordt al veel te lang aan de oude garde vastgehouden. Het CDA roept steeds ‘vernieuwing’, maar heeft met Buma voorin, Peetoom erachter en een verkiezingsprogramma vol versleten mantra’s laten zien: doorselecteren kunnen ze niet. Aanvoerder Mark (Rutte, red.) blijft tegen beter weten in optimistisch doen („Zolang de crisis een strohalm biedt, houden we ons daaraan vast.”), maar kan het feitelijk niet meer belopen: de eerste 40 miljard zijn nog niet bezuinigd of het CPB eist alweer 25 miljard meer. Uit angst voor de financiële markten wordt daarom in allerijl het maatschappelijk middenveld maar overslagen. En ligt er dan eindelijk een akkoord: durft niemand dóór te dekken. Zo lopen we voortdurend achter de feiten aan.

Het resultaat: een dolend land zonder strijdplan dat volledig afhankelijk is van de Duitsers, en uiteindelijk door Zuid-Europa de nek om wordt gedraaid.

    • Rob Wijnberg