Overgewicht verergert honger in de wereld

Omdat het zorgt voor hogere voedselprijzen.

Rotterdam. De weegschaal van de mensheid als geheel wijst 15 miljard kilo te veel aan, als gevolg van overgewicht. Door die extra kilo’s eten mensen meer dan normaal, omdat een dik lichaam zelfs in rust meer energie vraagt. Overgewicht is daarmee naast bevolkingsgroei een belangrijke factor bij het inschatten van de ecologische voetafdruk van de mens, schrijven Britse onderzoekers van de London School of Medicine and Tropical Hygiene in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Public Health.

De Britten hebben gerekend met getallen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO over lichaamsgewicht van volwassenen in 2005. Daaruit bleek onder meer dat een Amerikaan gemiddeld 80,7 kilo weegt, en een Aziaat 57,7 kilo. De onderzoekers vrezen de gevolgen als mensen over de hele wereld door toegenomen welvaart meer gaan eten. Overgewicht zou de impact van de geschatte bevolkingsgroei in 2050 van 2,3 miljard bovenop de huidige 7 miljard flink vergroten. De mondiale vraag naar voedsel zou toenemen, met als gevolg hogere voedselprijzen en meer honger in arme delen van de wereld.

Als de hele wereldbevolking zo dik zou worden als de Amerikanen, zou dat resulteren in een toename van de energiebehoefte die 473 miljoen mensen met gemiddeld gewicht zou kunnen voeden. Als iedereen als de Japanners zou gaan eten, zou het mondiale overgewicht met 93 procent afnemen. NRC