Oproep in Rusland: bestempel uw roebels

"Verenigd Rusland is de partij van oplichters en dieven. Iedereen moet dit weten."

Verzoekje aan Russen die genoeg hebben van de huidige regering. Koop een kantoorstempel die deze tekst afdrukt: ‘Verenigd Rusland is een partij van oplichters en dieven’. Bestempel ieder roebelbiljet dat door je handen gaat. En stuur deze oproep door op Facebook en Twitter.

Wie meedoet, wordt deel van een nieuw communicatienetwerk dat de Russische bevolking moet gaan informeren over vermeende wanpraktijken van de staat. Het is een initiatief van Ruslands bekendste bestrijder van president Poetin, jurist Aleksej Navalny (36).

Het project heet ‘de Goedaardige Machine van de Waarheid’. Het doel: meer publiek bereiken dan het Eerste Kanaal. De staatszender is in de verste en armste uithoeken van het land te ontvangen, in tegenstelling tot kritische kranten en internet. Maar roebels komen daar ook.

Het instructiefilmpje op YouTube, met daaronder een opzwepende anti-Poetinrap, gecomponeerd uit flarden  uitspraken van Navalny:

Tijdens zijn verkiezingscampagne liet Vladimir Poetin eindeloos positieve leuzen op tv herhalen. Dat is dus een effectieve propagandamethode, concludeerde Navalny, toen Poetin in maart de presidentsverkiezingen won met 64 procent van de stemmen.

En geld is een handig propagandaverhikel, omdat het vanzelf van hand tot hand gaat. Navalny is niet de eerste die dat ontdekte. In 1922 werd het Duitse briefje van duizend mark overstempeld met antisemitische leuzen. Een Franse verzetsbeweging plakte tegen de uitgestoken handen van de visser op het twintig franc -biljet de kop van Hitler (uit postzegels geknipt). Het leek zo alsof hij werd gewurgd (meer voorbeelden in deze pdf).

Coupures van 10 en 50 roebel blijven zeker een half jaar in de roulatie en wisselen zo’n drie keer per dag van bezitter, meldt Navalny op gezag van de Russische centrale bank. Tegen de tijd dat een roebelbiljet groezelig is geworden, heeft het honderden mensen geïnformeerd.

"Twaalf jaar belooft Poetin ons nu betaalbare woningen. Twaalf jaar. Jongens, kom op, hij kan de pot op.""Twaalf jaar belooft Poetin ons nu betaalbare woningen. Twaalf jaar. Jongens, kom op, hij kan de pot op."

Wie zich op www.mashina.org aanmeldt, kan tegen een achtergrond van sovjetagitatieposters verdere activiteiten aanvinken. Ze lopen van het installeren van een bepaalde beltoon tot het mondeling informeren van buren die geen internet hebben dat in het stemlokaal op de hoek fraude is gepleegd.