Opnieuw tientallen doden bij geweld in noorden Nigeria

Nigeria werd afgelopen zondag opgeschrikt door aanslagen op vijf kerken. Ook bij geweld tussen islamitische militanten en het leger vielen de afgelopen twee dagen weer veel doden. Foto AFP / Victor Ulasi

Bij een nieuwe reeks aanvallen van islamitische militanten in het noorden van Nigeria zijn sinds gisteren tientallen mensen om het leven gekomen. De grootste christelijke organisatie van het land zegt dat de islamisten christenen “de oorlog hebben verklaard”.

Het jongste geweld vond volgens het Nigeriaanse Rode Kruis plaats in de noordwestelijke stad Damaturu. Daar zouden sinds gisterochtend minstens 25 mensen om het leven zijn gekomen bij aanvallen van islamitische militanten op gebouwen van politie en het leger en twee scholen. Onder de doden zouden zeker twintig burgers zijn. Na de aanvallen braken gevechten uit tussen Nigeriaanse leger en de militanten, meldt persbureau AP.

Gevreesd wordt dat het dodental van het geweld in Damaturu nog verder oploopt. Een woordvoerder van een lokaal ziekenhuis zei tegen AFP dat er zelfs al 34 lichamen zijn geborgen. In Damaturu, de hoofdstad van de deelstaat Yobe, hebben de autoriteiten naar aanleiding van het geweld een avondklok ingesteld.

Boko Haram voert ‘oorlog tegen christenen’ in Nigeria

De berichten over het geweld in Damaturu komen twee dagen nadat militanten van de islamitische terreurgroep Boko Haram aanslagen pleegden op vijf kerken in het noorden van Nigeria. Bij die aanvallen en daaropvolgende wraakacties vielen volgens de laatste cijfers zeker zeventig doden.

Christenen zijn in Nigeria al jarenlang doelwit van Boko Haram. De Christian Association of Nigeria, de grootste christelijke organisatie van het land, zei vanmiddag in een verklaring dat christenen slachtoffer van zijn “systematische religieuze zuivering” en dat Boko Haram christenen en het christendom in Nigeria de oorlog heeft verklaard. De organisatie roept president Jonathan Goodluck op daadkrachtiger op te treden tegen het geweld van de terreurgroep.

Bekijk hieronder een kaartje van Nigeria met rechtsboven aangegeven de noordwestelijke stad Damaturu:


Grotere kaart weergeven