Nieuwe gesprekken wereldmachten en Iran leveren weinig op

De Iraanse toponderhandelaar Saeed Jalili zei vanavond na de onderhandelingen in Moskou dat hij hoopt dat er een nieuwe ronde van gesprekken met de internationale gemeenschap komt. Foto Reuters / Sergei Karpukhin

Nieuwe rechtstreekse besprekingen in Moskou tussen de wereldmachten en Iran over het nucleaire programma van het land hebben vandaag weinig concrete resultaten opgeleverd. EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton zei vanavond dat er “significante verschillen” blijven bestaan tussen de internationale gemeenschap en Iran.

Ashton zei na afloop van het overleg tussen de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Iran dat de onderhandelingen met Iran vandaag “gedetailleerd, pittig en eerlijk” waren, maat dat “er nog een lange weg te gaan is”.

De internationale gemeenschap blijft volgens Ashton “verenigd” over de wens het geschil met Iran over het nucleaire programma diplomatiek op te lossen. Iran moet in de ogen van Ashton nu laten zien dat het een diplomatieke oplossing een kans wil geven. Op 3 juli wordt in Istanbul nog een informeel overleg gehouden over de directe onderhandelingen die vandaag zijn afgerond. Dan wordt naar verwachting besloten of de onderhandelingen een vervolg krijgen.

Iran hoopt op nieuwe ronde onderhandelingen

De Iraanse toponderhandelaar Saeed Jalili zei na afloop van het overleg in Moskou dat Iran hoopt dat er na het overleg van 3 juli inderdaad een nieuwe gespreksronde komt. Hij benadrukte dat de internationale gemeenschap niet hoeft te vrezen voor het nucleaire programma van zijn land, omdat dit volgens hem enkel vreedzame doeleinden heeft. VN-resoluties tegen Iran ziet het land als “illegaal”, aldus Jalili vanavond.

De internationale gemeenschap worstelt al jaren met de nucleaire activiteiten van Iran. Hoewel Iran zegt dat het met zijn nucleaire programma alleen maar energie wil opwekken, denken westerse landen dat Teheran het programma gebruikt om atoomwapens te bouwen. Israël ziet in het nucleaire programma een ernstige bedreiging en heeft al vaak gedreigd militair in te zullen grijpen als Iran niet stopt met het verrijken van uranium.

    • Pim van den Dool