Schip met wapens voor Syrië maakt rechtsomkeert

Een Russisch schip dat met een lading munitie en wapentuig, waaronder helikopters, onderweg was naar Syrië heeft vandaag rechtsomkeert gemaakt en is op weg terug naar Rusland. Dat heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd. Eerder zegde de Britse verzekeraar van het schip, Standard Club, de verzekering op. Het vermoeden bestaat dat de lading in strijd is met een wapenembargo dat de Europese Unie tegen Syrië heeft ingesteld.

Nederland wilde lading inspecteren

Het Russische schip, de MV Alead, staat geregistreerd in Curaçao. Vorige week woensdag kreeg Nederland informatie dat het schip onderweg was naar Syrië en vermoedelijk vertrokken was uit een Russische haven. Toen het schip in de buurt van Nederland kwam hebben de Nederlandse autoriteiten een verzoek gedaan voor een inspectie van de lading. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken tegen EenVandaag:

“Het schip heeft hieraan geen gehoor gegeven en op bepaald moment is het signaalsysteem uitgeschakeld. Hierop heeft de verzekeraar de verzekering van het schip ingetrokken waarna het schip rechtsomkeert heeft gemaakt en het mogelijke wapentransport naar Syrië is verhinderd.”

Vervolgens zette het schip koers richting Schotland. Gisteren besloot de Britse verzekeringsmaatschappij Standard Club de verzekering van het schip op te zeggen, waardoor het feitelijk in geen enkele haven meer terecht kan.

“We hebben de eigenaar van het schip geïnformeerd dat de verzekering automatisch is beëindigd gezien de aard van de reis.” - verklaring Standard Club

Opgeknapte gevechtshelikopters aan boord

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat er aan boord van het schip opgeknapte gevechtshelikopters van Russische makelij zijn. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov kreeg van zijn Britse ambtgenoot William Hague te horen dat dergelijke leveringen aan Syrië moeten stoppen, meldt persbureau AP.

“We werken nauw samen met internationale partners om er voor te zorgen dat er alles aan wordt gedaan om de mogelijkheden van het Syrische regime om burgers af te slachten te stoppen” - Britse ministerie van Buitenlandse Zaken

Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal heeft gezegd te blijven samenwerken om dergelijke transporten in de toekomst te voorkomen. Volgens Rosenthal is het ondenkbaar dat het Syrische regime wordt voorzien van nieuwe wapens.

De Russische eigenaar van het schip, Femco, weigerde vandaag op de kwestie in te gaan. Volgens een artikel van de Russische maritiem deskundige Michail Vojtenko heeft het opzeggen van de verzekering echter weinig gevolgen, omdat Rusland de EU-sancties tegen Syrië niet steunt.

Volg op MarineTraffic de huidige koers van het schip.

    • Lex Boon