Móvil beschuldigt KPN van obstructie - ‘eiste afzien stemrecht’

Het hoofdkantoor van KPN in Den Haag.
Het hoofdkantoor van KPN in Den Haag. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

KPN heeft geprobeerd te breken met het Mexicaanse telecombedrijf America Móvil, dat naar een flink aandeel streeft in het Nederlandse bedrijf. Dat zegt financieel verantwoordelijke bij Móvil Carlos Garciá Moreno in het Financieele Dagblad van vandaag.

KPN zou van de Mexicanen hebben geëist dat het bedrijf af zou zien van een deel van de stemrechten. Dat was voor America Móvil niet acceptabel, hoewel het bedrijf wel bereid was om concessies te doen, aldus topman Garciá Moreno:

” Zij wisten dat wij dat nooit zouden accepteren. Eén aandeel, één stem is heilig voor ons. Wij waren bereid een aandeelhoudersovereenkomst aan te gaan, iets wat wij in Mexico niet kennen, en hebben op vele punten toegegeven, maar het opheffen van stemrechten was voor ons onacceptabel. Dat zou KPN ook niet doen.”

Móvil wil belang van een kwart in KPN

America Móvil heeft aangekondigd een belang van 27,7 procent te willen bemachtigen in KPN door middel van een bod van acht euro per aandeel. Móvil probeert op die manier voet aan de grond te krijgen buiten Zuid-Amerika. Vorige week werd duidelijk dat het bedrijf, die strategie volgend, een belang van meer dan 20 procent krijgt in Telekom Austria, een Oostenrijks telecombedrijf. Het bod van Móvil op KPN loopt tot 27 juni.

KPN is afwijzend tegenover het bod. KPN-topman Eelco Blok noemde de avances van Móvil eerder “opportunistisch” en sprak van “substantiële onderwaardering”. Het bedrijf vreest onder meer voor het controlerende belang dat America Móvil bij aandeelhoudersvergaderingen kan hebben, omdat meer dan vaak niet meer dan de helft van de aandeelhouders komt opdagen bij aandeelhoudersvergaderingen.

Gisteravond meldde het Mexicaanse telecombedrijf wederom buiten de beurs om aandelen in KPN te hebben gekocht. America Móvil houdt nu 8,46 procent van de uitstaande aandelen van KPN.

    • Mirjam Remie