Modric krijgt shirt Iniesta

Croatia's Danijel Pranjic, Gordon Schildenfeld, Luka Modric and Vedran Corluka (L-R) pose before their Group C Euro 2012 soccer match against Spain in Gdansk June 18, 2012. REUTERS/Juan Medina (POLAND - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Mooie omhelzing na Spanje-Kroatië (1-0), tussen Andres Iniesta en Luca Modric. Bijna had ‘de Cruijff van de Balkan’ de favoriete Spanjaarden naar huis gestuurd. Schitterende passeeractie op rechts, gevoelvolle voorzet met de buitenkant van de voet, zoals een erfgenaam van ‘nummer 14’ betaamt. Maar ploeggenoot Ivan Rakitic miste vrij voor de keeper de grote kopkans. Zo kon Iniesta in de slotfase het duel alsnog beslissen voor Spanje. Hoe beheerst controleert hij het prachtige lobje van Fabregas met de linkerschouder, achteloos passje opzij en Navas hoeft de bal alleen nog in het lege doel te werken. Spanje wint, Kroatië naar huis. Iniesta en Modric ruilen hun shirt. ‘Respect’ staat er namens de UEFA op. De twee balkunstenaars brachten het in praktijk.

Verliezer

Trapattoni (73) wil naar WK

Drie gespeeld, nul punten. Uitgeschakeld en naar huis. In Nederland een schande, maar in Ierland? Geen Ier had hoge verwachtingen. Plaatsing voor het EK was al mooi. Met dank aan coach Giovanni Trapattoni, al legendarisch sinds hij tussen 1976 en 1986 zes keer kampioen werd met Juventus. Die succes boekte met Inter, nogmaals Juve, Bayern, Cagliari, weer Bayern, Fiorentina, Benfica, Stuttgart en Salzburg. Maar nog nooit op een eindronde van een landentoernooi. Met Italië ging het mis op het WK 2002 en het EK van 2004. Nu met Ierland. Stoppen? Trap (73) niet. „We zien elkaar in augustus”, sprak hij na de nederlaag tegen Italië. Kans op een WK in Brazilië laat deze liefhebber niet schieten.

    • Maarten Scholten