Minaj rapt maar 15 minuten live

Nicki Minaj tussen twee danseressen, gisteren in de HMH.
Nicki Minaj tussen twee danseressen, gisteren in de HMH. Foto Andreas Terlaak

Nicki Minaj. Gehoord: 18/6, HMH, Amsterdam.

Het begin van het concert van Nicki Minaj is maandagavond in een uitverkochte Heineken Music Hall nog veelbelovend. Ze trapt af met stevige rapnummers als Roman’s Revenge, het briljante Did It On ‘Em en Beez In The Trap. Achter haar staat een slim decor met zwarte schermen waarop videobeelden worden geprojecteerd. Het ene moment staat ze in zwart gewaad voor een projectie van glas-in-loodramen, het volgende in een kort roze broekje voor een muur waarop met roze graffiti haar naam is gespoten.

Minaj is in aanleg een rapster in de topcategorie, een creatieve en eigenzinnige vocaliste in de traditie van Missy Elliott. Dat laat ze in het begin even horen en zien, wanneer ze bezeten over het podium flaneert en haar met rare stemmetjes en gestotter gelardeerde rapstijl laat horen. Ze brengt haar bijdrage aan de remix van Big Seans Dance (A$$) als een pastiche op de stripclub, met cartooneske gogo-danseressen en bankbiljetten op het videoscherm.

En dan is het, na een kwartier, alweer afgelopen, en begint de Nicki Minaj Playback Show. Minaj kiest op haar albums steeds meer voor veilige formulepop en live brengt ze die weinig verheffende danceplaten en ballads goeddeels vanaf tape. Het ziet er aardig uit: Starships met het heelal op de achtergrond of een ballad als Save Me voor een roze Barbie-badkamer. En de opzwepende vierkwartsmaten pakken op het podium beter uit dan op plaat.

Maar de dunne zangstem van Minaj verdrinkt tussen de vooraf opgenomen vocalen en de show verzandt in eindeloze omkleedpauzes en gesprekjes en momenten waarop haar muziek wordt afgespeeld terwijl ze passief op het podium rondhangt, of zelfs backstage.

Net als op plaat verdwijnt het echte talent van Minaj live achter een muur van gemakzucht. „Normaal doen we deze nummers nooit overzee”, roept Minaj trots wanneer haar dj wat rauwere nummers van haar mixtapes draait. Ironisch, want ze doet de nummers nu ook niet. Haar dj speelt ze in feite alleen maar af, terwijl Minaj zo nu en dan een paar woorden laat horen.

    • Saul van Stapele