Enorme leegloop bij krijgsmacht

Medewerkers van defensie nemen in schrikbarend hoog tempo ontslag, blijkt uit een intern rapport dat in het bezit is van NRC Handelsblad.
Medewerkers van defensie nemen in schrikbarend hoog tempo ontslag, blijkt uit een intern rapport dat in het bezit is van NRC Handelsblad. Foto NRC / Rien Zilvold

Medewerkers van Defensie nemen in schrikbarend hoog tempo ontslag. Het vertrek van onmisbaar personeel is niet te stuiten en de werving van nieuwe militairen “blijft sterk achter”. Dat staat in een intern rapport van het ministerie van Defensie dat in bezit is van NRC Handelsblad.

In de eerste vier maanden van 2012 vertrokken bijna 2.100 medewerkers. Daar kwamen maar 691 mensen voor terug, de meesten afkomstig van mbo-scholen die specifiek voor defensie opleiden. In dezelfde periode vorig jaar nam de krijgsmacht 933 mensen aan.

Aantal jonge militairen sterk gedaald

Defensie zit midden in een reorganisatie. Om 1 miljard euro te bezuinigen vervallen twaalfduizend banen. Demissionair minister Hillen (CDA) wil oudere militairen en burgers kwijt, ten gunste van jonge soldaten en matrozen, technici en ict’ers. Defensie probeert daarom dit jaar vierduizend jonge mensen te werven. Volgens het interne document zijn de verwachtingen dat dat lukt “niet hooggespannen”.

De intentie van Hillen werd vorig jaar niet waargemaakt: het aantal militairen tot 25 jaar nam sterk af, terwijl de groep 50-plussers groeide. Belangenclubs vrezen vooral het vertrek van manschappen, onderofficieren en officieren die de buitenlandse missies uitvoeren. Morgen debatteert de Tweede Kamer met de minister.

    • Emilie van Outeren en Kees Versteegh