Kroatische bond beboet voor apenkreten - Platini ‘niet blij’ met Kroatische volk

De UEFA heeft de Kroatische voetbalbond een boete van 80.000 euro opgelegd voor de apengeluiden die Kroatische fans maakten tijdens de wedstrijd tegen Italië. UEFA-baas Platini zei gisteren al “niet blij te zijn” met het Kroatische volk.

De racistisch bejegende Balotelli verlaat het veld nadat hij gewisseld is in de wedstrijd van Italië tegen Kroatië in Poznan. Foto AP / Jon Super

De UEFA heeft de Kroatische voetbalbond een boete van 80.000 euro opgelegd voor wangedrag van Kroatische toeschouwers tijdens de wedstrijd tegen Italië. UEFA-baas Platini zei gisteren al “niet blij te zijn” met het Kroatische volk.

Afgelopen zaterdag maakte de UEFA bekend een procedure tegen de Kroatische bond te starten vanwege apengeluiden die zo’n driehonderd Kroatische fans zouden hebben gemaakt op de momenten dat de donkere Italiaanse spits Mario Balotelli aan de bal kwam. Daarnaast toonden een aantal Kroaten op de tribune racistische symbolen en werd er vuurwerk en een banaan op het veld gegooid.

Balotelli zelf reageerde fel op het incident:

“Ik zal racisme niet accepteren. Het is onacceptabel. Als iemand een banaan naar me gooit op straat zal ik naar de gevangenis moeten want dan vermoord ik ‘m.”

Een steward van de UEFA haalt een banaan van het veld die Kroatische supporters naar de Italiaanse spits Balotelli gooiden. Foto AFP / Odd AndersenEen steward van de UEFA haalt een banaan van het veld die Kroatische supporters naar de Italiaanse spits Balotelli gooiden. Foto AFP / Odd Andersen

UEFA-voorzitter Michel Platini sprak gisteren al zijn ongenoegen uit over het gedrag van de Kroatische fans gedurende Euro 2012. Hij zei “niet blij te zijn met het Kroatische volk”. Platini: “De sfeer (op het toernooi) is 99 procent goed. De mensen die naar de stadions komen gedragen zich goed, op wat Kroaten na”.

Het is voor het eerst dat de UEFA gedurende dit EK een voetbalbond bestraft vanwege een racistisch incident. De Europese voetbalbond deelde al wel eerder een boete uit aan de Deense bond. Aanvaller Nicklas Bendtner liet de bovenkant van z’n onderbroek zien met daarop de naam van een sponsor. Daarvoor kreeg de Deense bond een boete van 100.000 euro, een stuk meer dan de boete die de Kroaten vandaag kregen. De UEFA kan bonden boetes opleggen tot 1 miljoen euro.

Platini lijkt niet bang te hoeven te zijn dat Euro 2012 ontsierd zal worden door meer racistische incidenten: Kroatië, dat zich zeker in de eerste twee wedstrijden voetballend positief onderscheidde, werd gisteravond uitgeschakeld en mag naar huis.

    • Pim van den Dool