Kortkolom economie

Bouwproductie in Europese Unie daalt

Rotterdam. In de Europese Unie is in april weer minder gebouwd. De bouwproductie daalde ten opzichte van maart met 10,8 procent. Op jaarbasis daalde de bouwactiviteit met 5,1 procent. Dat blijkt uit gegevens die het Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag publiceerde. In maart was de bouwproductie nog met ruim 11 procent gestegen. De stijging in maart kwam door de uitzonderlijke lage activiteit in februari. Toen had Europa te maken met de ernstigste koudegolf in vijftien jaar. In Nederland daalde de productie op maandbasis met 1,3 procent. (Novum)

América Móvil: KPN pleegt obstructie

Rotterdam. KPN heeft geprobeerd te breken met het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil, dat naar flink aandeel streeft in het Nederlandse bedrijf. Dat zegt financieel verantwoordelijke bij Móvil Carlos Garciá Moreno in het Financieele Dagblad van dinsdag. KPN zou van de Mexicanen hebben geëist dat het bedrijf af zou zien van een deel van de stemrechten. „Zij wisten dat wij dat nooit zouden accepteren. Eén aandeel, één stem is heilig voor ons”, aldus de topman tegenover het FD. Móvil heeft aangekondigd een belang van 27,7 procent in KPN te willen voor 8 euro per aandeel. Móvil houdt nu 8,46 procent van de uitstaande aandelen van KPN. (Novum)

Danone verlaagt doelstellingen

Rotterdam. Danone heeft zijn doelstellingen voor dit jaar naar beneden aangepast. Dat heeft het Franse voedselbedrijf dinsdag gemeld. Oorzaak zijn lagere marges door verslechterende consumptie in Zuid-Europa (Spanje) en hoge grondstofprijzen. (Novum)