Kortkolom buitenland

Eis tegen Berlusconi: 44 maanden celstraf

Rotterdam. Een openbare aanklager in Milaan heeft drie jaar en acht maanden celstraf geëist tegen oud-premier Silvio Berlusconi wegens belastingfraude die was bedoeld om een zwartgeldfonds te creëren. Volgens aanklager Fabio De Pasquale heeft Berlusconi’s mediabedrijf Mediaset tussen 1994 en 1998 bij zijn aangifte een veel hoger bedrag opgegeven voor filmrechten dan de werkelijke kosten. Het verschil, ongeveer 368 miljoen dollar (nu ruim 292 miljoen euro), zou in een zwartgeldkas zijn gestopt. Berlusconi ontkent in dit proces, dat al zes jaar loopt, in alle toonaarden. Volgens de aanklager zitten „de vingerafdrukken” van Berlusconi op deze fraude. (NRC)

President Roemenië van plagiaat beticht

Rotterdam. De Roemeense premier Victor Ponta heeft volgens het wetenschappelijk tijdschrift Nature grote delen van zijn proefschrift over het Internationaal Strafhof overgeschreven. Volgens het blad gaat het om „meer dan de helft van Ponta’s 432 pagina’s tellende proefschrift, in het Roemeens”, waarop hij 2003 promoveerde. Ponta zei vanmorgen dat hij zich zal verantwoorden voor een ethische commissie van het ministerie van Onderwijs, en zijn doctorstitel zal opgeven als die „vergissingen” constateert. (NRC)

Proces tegen Mladic voorlopig uitgesteld

Den Haag. Het proces tegen de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic, beschuldigd van genocide, is voor onbepaalde tijd opgeschort wegens een procedurefout bij het overdragen van documenten aan zijn advocaten, zo heeft het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag bekendgemaakt. (NRC)

Koerden vallen Turks leger aan: 18 doden

Ankara. Bij een aanval van Koerdische opstandelingen op het Turkse leger zijn vanmorgen in het zuidoosten van het land acht militairen en tien Koerden om het leven gekomen. Zestien andere Turkse militairen raakten gewond. Zulke aanvallen plegen te leiden tot invallen van het Turkse leger in het bergachtige Noord-Irak, vanwaaruit de militante Koerden meestal opereren. De jongste aanslag doorkruist het beleid van de Turkse regering, die de laatste tijd mikte op meer verzoening. (AP)

Boko Haram claimt aanslagen op kerken

Kaduna. De radicale islamitische sekte heeft de aanslagen op drie kerken in de Noord-Nigeriaanse staat Kaduna opgeëist. Ze waren een vergelding voor „wreedheden” tegen moslims, zei de sekte in een e-mail aan lokale media. Twee aanslagen hadden plaats in Zaria en een derde in de stad Kaduna, waarna woedende christelijke jongeren de straat opgingen en moslims aanvielen. In totaal vielen zeker 50 doden en 131 gewonden, meldt het Rode Kruis. Het was het derde achtereenvolgende weekend dat Boko Haram aanslagen op kerken pleegde. (AP, BBC)

Koning Saoedi-Arabië kiest kroonprins van 76

Riad. De Saoedische koning Abdullah (88) heeft gisteren minister van Defensie Salman bin Abdul-Aziz benoemd tot kroonprins. De 76-jarige prins Salman, die de zaterdag overleden kroonprins Nayef (78) opvolgt, geldt als een pragmaticus. Salmans jongere borer, prins Ahmed,wordt minister van Binnenlandse Zaken, het departement dat prins Nayef tot nu toe bestuurde. De nieuwe benoemingen zullen naar verwachting niet leiden tot ingrijpende beleidsveranderingen. Ze betekenen dat de jongere garde nog altijd geduld moet hebben. (BBC, Reuters)