‘Justitie vervalst bewijs in proces tegen Nigeriaanse activist’

De Nigeriaanse mensenrechten- en milieuactivist Sunny Ofehe. Foto NRC Handelsblad / Bas Czerwinski

Officier van justitie Gert Veurink zou doelbewust onjuiste informatie gebruiken om te bewijzen dat de Nigeriaanse mensenrechten- en milieuactivist Sunny Ofehe (40) zich heeft schuldig gemaakt aan terrorisme. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag. Het Rotterdamse advocatenkantoor Manders heeft gistermiddag aangifte gedaan tegen Veurink wegens valsheid in geschrifte bij een strafproces.

Sinds de Wet terroristische misdrijven in 2004 van kracht werd, is Ofehe de eerste verdachte die wordt aangeklaagd voor medeplichtigheid aan het beramen van een terreuraanslag in het buitenland. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie geeft geen commentaar. Experts spraken eerder in NRC hun zorg uit over de aanklacht tegen Ofehe.

Ofehe verdacht van betrokkenheid bij terreuraanslagen in Nigeria

De in Rotterdam wonende Ofehe staat sinds vorig jaar september terecht op verdenking van betrokkenheid bij terroristische aanslagen in Nigeria. De officier van justitie zou zich bij zijn aanklacht willens en wetens hebben gebaseerd op een onjuiste samenvatting van een telefoongesprek.

Volgens de samenvatting en de aanklacht zou Ofehe “hebben afgesproken dat één of meer ontploffingen zouden worden teweeggebracht bij één of meer oliepijpleidingen die naar Kaduna in Nigeria leiden”. In de volledige, uitgewerkte tekst van het telefoongesprek, die in het bezit is van deze krant, wordt met geen woord gerept over ontploffingen of het saboteren van pijpleidingen, ook niet verhuld.

‘Weergave telefoongesprek in strijd met de waarheid’

De verdediging kwam erachter dat de samenvatting niet deugde toen ze toestemming kreeg om de opname van het telefoongesprek af te luisteren. Ze wees de rechtbank in april op de verschillen en vroeg om de uitgewerkte tekst van het telefoongesprek.

Uit dat gesprek blijkt volgens advocaten Ed Manders en Susanne van Dongen “onomstotelijk dat de samengevatte weergave in strijd is met de waarheid”. Ze noemen het “kwalijk” en “zorgwekkend” dat de vervalste samenvatting zich nog steeds in de processtukken bevindt en wordt gepresenteerd als bewijs, terwijl de officier van justitie weet dat die niet klopt.

Ofehe ziet aanklacht als karaktermoord

Ofehe ziet zichzelf als “slachtoffer van een politiek proces”. Als oprichter van de organisatie Hope for Niger Delta Campaign strijdt hij tegen misstanden in de olierijke Niger Delta. Hij beschouwt de aanklacht als karaktermoord. Op internet is hij voor het leven gebrandmerkt door de verdenking van terrorisme. Hangende de rechtszaak komen hij, zijn vrouw en vier zonen niet in aanmerking voor de Nederlandse nationaliteit.

Ofehe werd op 22 februari 2011 in alle vroegte door twintig man marechaussee gearresteerd. Justitie had hem ruim een jaar lang in de gaten gehouden. De inhoudelijke behandeling van het proces wordt eind dit jaar verwacht.

    • Dick Wittenberg