Assange vraagt asiel aan in Ecuador

Foto AP / Lefteris Pitarakis

De oprichter van WikiLeaks, Julian Assange, heeft in de ambassade van Ecuador in Londen politiek asiel aangevraagd in het land. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador vanavond gezegd. Ecuador zegt het asielverzoek van Assange te “analyseren en te wegen”.

Assange verblijft momenteel in de Ecuadoriaanse ambassade in de Britse hoofdstad. WikiLeaks zelf bevestigde vanavond dat Assange asiel in Ecuador heeft aangevraagd:

Twitter avatar wikileaks WikiLeaks ALERT: Julian Assange has requested political asylum and is under the protection of the Ecuadorian embassy in London http://t.co/bz4O9bjF

Ecuador bood Assange in 2010 al asiel aan

Ecuador bood Assange in november 2010 al onderdak aan. Het land prees de oprichter van WikiLeaks toentertijd als iemand die “licht” probeert te brengen in “de duistere hoeken van informatie”.

In een vanavond uitgegeven verklaring zegt Ecuador Groot-Brittannië van het asielverzoek op de hoogte te hebben gebracht. Ecuador zal bij de beoordeling van het asielverzoek rekening houden met het internationale recht en het belang dat Ecuador hecht aan het beschermen van de mensenrechten, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Assange in Zweden beschuldigd van verkrachting

De rechter in Groot-Brittannië bepaalde eind vorige maand dat de oprichter van WikiLeaks, die medio 2010 beschuldigd werd van het verkrachten van twee Zweedse vrouwen, door Groot-Brittannië moet worden uitgeleverd aan Zweden. Assange heeft de Zweedse aanklachten altijd ontkend en zegt dat ze politiek gemotiveerd zijn.

Afgelopen donderdag wees het Britse Hooggerechtshof het verzoek van Assange om de zaak rond zijn uitlevering te heropenen af. De uitleveringsprocedure van Assange zou na 28 juni in gang worden gezet.

    • Pim van den Dool