Ik was financieel adviseur

„Na het conservatorium kreeg ik een auto-ongeluk. Droom voorbij. Ik moest iets anders doen. Een kennis bracht me in contact met haar broer, die een financieel adviesbureau had. Ik volgde cursussen om zelf ook pensioen-, hypotheek- en verzekeringsadvies te geven. Muziek maken deed ik alleen in m’n vrije tijd. Koren begeleiden, kerkdiensten.

„Bij – toen nog – de Postbank wilden ze meer vrouwelijke accountmanagers, omdat het bedrijf qua personeel ‘een afspiegeling van de maatschappij’ wilde zijn. Na een zwaar assessment maakte ik de overstap.

„Vrouwen winnen klanten anders. Ik nodigde adviesbureaus bij ons uit in de namiddag en avond. Hield ik eerst het Postbankverhaal voor het hele kantoor, en dan kwam er een kok die een fantastische maaltijd bereidde. Een combinatie van zakelijk en plezier. Heel succesvol.

„Het gaat om de gunfactor. Hetzelfde product anders aanbieden. Intern heb ik trainingen gegeven aan collega’s die zoiets ook wilden doen.

„Mijn werk was goed te combineren met een jong gezin. Maar ik wilde graag zelf gaan ondernemen, en muziek maken. Zou ik daarvoor mijn zekerheden inwisselen? Mijn man zag dat. ‘Je wilt iets anders. Ga het doen’, zei hij.”

Ik ben muzikaal entrepreneur

„Muziek is de rode lijn. Ik treed op als concertpianist en begeleid mensen en bedrijven als coach en trainer. Zo kan ik mijn empathische en mijn zakelijke kant combineren.

„Als trainer kom ik op afdelingen met veel verzuim, of bij reorganisaties. Je laat mensen praten, haalt onzekerheden naar boven. Met muziek krijg je die los. Stel je jezelf open, dan sta je open voor je collega’s. Heel praktisch.

„Muziek helpt ook bij coaching, van ernstig zieken of ex-patiënten bijvoorbeeld. Als mensen diep in hun emoties zitten, geeft muziek ontspanning, ordening. Geen New Age. Je wordt heel rustig van Bach, met zijn mathematische opbouw. De piano, een helend instrument.

„Muziektherapeut ben ik niet, dat is een beschermde titel. Maar ik weet welke muziekstukken werken. Voor verzekeraar Ohra heb ik een cd gemaakt, Ouno. Pure pianomuziek, zelf ingespeeld. Klassiek, niet-klassiek. Het Chorale Sint Antoni, Solfeggio, On my own, Music of the Night.

„Aan mijn vorige werkkring heb ik een aantal klanten overgehouden. De dertiende maand ontbreekt, maar ik verdien een goede boterham en doe nu wat ik leuk vind.”

Karima Matser (46) Getrouwd, drie kinderen Woont in Amersfoort

    • Hans Wammes