Hooggerechtshof verklaart Pakistaanse premier ‘ongeschikt’

oor veiligheidspersoneel bij aankomst bij het Hooggerechtshof in april van dit jaar. Foto AFP / Aamir Qureshi De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani wordt begeleid door veiligheidspersoneel bij aankomst bij het Hooggerechtshof in april van dit jaar. Foto AFP / Aamir Qureshi

Het Pakistaanse Hooggerechtshof heeft premier Yousuf Raza Gilani “ongeschikt verklaard” voor de uitoefening zijn functie vanwege een eerdere veroordeling voor minachting van de rechterlijke macht. De rechters hebben de verkiezingscommissie gevraagd om Gilani uit zijn functie te ontheffen.

Eind april legde het Hof Gilani al een symbolische gevangenisstraf op van enkele minuten hechtenis in de rechtbank. Volgens de rechters had Gilani ondanks herhaaldelijk aandringen van de hoogste rechters ten onrechte verzuimd een brief aan de Zwitserse autoriteiten te schrijven met een verzoek tot heropening van een onderzoek naar geld dat door de Pakistaanse president Asif Ali Zardari illegaal zou zijn weggesluisd naar Zwitserse banken.

Het Hof stelt nu dat Gilani wettelijk gezien sinds 26 april eigenlijk aan geen premier meer is. Gilani weigert echter op te stappen. Hij stelt dat hij niks misdaan heeft en beschuldigt het Hooggerechtshof wrok te koesteren tegen hem en zijn partij, aldus persbureau Reuters. Gilani heeft nog niet gereageerd op de nieuwe uitspraak.

    • Lex Boon