Het falen van Oranje op z’n Cruijffiaans: simpel voetballen is moeilijk

Inmiddels is het lachertje van Europa na de uitschakeling op het EK wel kapot geanalyseerd. Gelukkig is daar Johan Cruijff die het falen van Oranje op z’n Cruijffiaans in één zin samenvat. Simpel voetballen is moeilijk, schrijft hij vandaag in zijn column in De Telegraaf.

Cruijff in zijn column: "Hoe kan je goed opbouwen als de bal steeds achter de man of met weinig snelheid wordt gegeven? Zo blijkt eens te meer hoe moeilijk het is om simpel te voetballen." Foto Hollandse Hoogte / Jan Boeve

Inmiddels is het lachertje van Europa na de uitschakeling op het EK wel kapot geanalyseerd. Gelukkig is daar Johan Cruijff die het falen van Oranje op z’n Cruijffiaans in één zin samenvat. Simpel voetballen is moeilijk, schrijft hij vandaag in zijn column in De Telegraaf.

Volgens Cruijff is Oranje tijdens het EK vooral ten onder gegaan “aan de slechte opbouw en een slechte uitvoering van de simpele pass”.

In dat opzicht zijn er te veel internationals geweest die niet hebben gebracht wat ze zouden kunnen brengen. Daar bedoel ik vooral de meest grote spelers mee.

Cruijff: middenvelders hebben gefaald

Het ging volgens hem vooral mis op het middenveld. Hij wijst er op dat Nigel de Jong, Wesley Sneijder en Mark van Bommel bij hun buitenlandse clubs bij balverlies achteruitlopen. Hierdoor ontbrak bij alle wedstrijden “de juiste manier van opbouwen”.

Niet genoeg druk op de bal bij balverlies

Ook slaagden de middenvelders er volgens Cruijff niet in om bij balverlies meteen druk op de bal te zetten.

Op die manier hou je de tegenstander in de tang, blijven de ruimtes klein en haal je de diepte uit hun spel. Als Nederland dat goed had gedaan, dan waren zeker drie van de vijf tegengoals niet gevallen. Het is dus heel gemakkelijk om verdedigers hiervan de schuld te geven, maar dat is niet altijd de werkelijke oorzaak.

De simpele pass over vier, vijf meter noemt hij “dramatisch verzorgd”. En daar komt de Cruijffiaans opmerking:

Hoe kan je goed opbouwen als de bal steeds achter de man of met weinig snelheid wordt gegeven? Zo blijkt eens te meer hoe moeilijk het is om simpel te voetballen.

    • David Haakman