Brinkman en ‘Trots’ heten voortaan Democratisch Politiek Keerpunt

Hero Brinkman in de Tweede Kamer.
Hero Brinkman in de Tweede Kamer. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Democratisch Politiek Keerpunt (DPK). Zo gaat de fusiepartij van Hero Brinkmans OBP en Trots op Nederland, de oude partij van Rita Verdonk, heten. Dat maakte Brinkman zojuist bekend op een persconferentie in Nieuwspoort.

De leden van Trots en de OBP konden in de afgelopen week via een enquête hun voorkeur uitspreken. De nieuwe website staat al online, maar is nog leeg.

‘Megagroot gat op rechts opvullen’

Brinkman verklaarde het eerste woord van de nieuwe naam met de uitleg dat hij ‘democraat in hart en nieren is’ en ervan overtuigd is dat dat de beste manier is om een land te besturen. En ‘Keerpunt’ omdat we volgens hem op meerdere gebieden (“Europa, het monetaire stelsel, het politiek systeem en het vertrouwen daarin, de zorg, het onderwijs”) op een keerpunt staan. De nieuwe partij wil een ‘megagroot gat’ op rechts opvullen, want de PVV is ‘financieel-economisch eigenlijk net zo links als de SP’.

Het DPK is een groot voorstander van de neuro, zei Brinkman, een munt voor Noord-Europa nu het zuiden zo in de problemen zit.

“Iedereen is namelijk in een soort hosannastemming na de verkiezingen in Griekenland, maar ik verzeker u, dit is enkel uitstel van executie. Griekenland zal vallen en als Griekenland niet vrijwillig de euro verlaat zullen wij ze een handje moeten helpen.”

De hele tekst van Brinkman staat op de net aangemaakte Facebookpagina van het DPK.

Brinkman verliet PVV in maart, kwam eerder met ‘OBP’

Anderhalve week geleden werd bekend dat Brinkman, die in maart uit de PVV stapte, lijsttrekker wordt van de nieuwe partij. Hij zei toen dat hij zijn eigen verzonnen naam, de Onafhankelijke Burger Partij, “gewoon mooi” vond, maar er niet zodanig aan gehecht was dat hij moest blijven bestaan. De naam ‘Trots op Nederland’ is echter besmet, vindt Brinkman, dus die moest ook overboord.