Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Hamas vuurt voor het eerst in maanden raketten af op Israël

Bij een luchtaanval van het Israëlische leger in Gaza raakte vanmiddag twee Palestijnse motorrijders gewond. Foto AFP / Said Khatib

De Palestijnse organisatie Hamas, die de Gazastrook bestuurt, heeft voor het eerst in maanden zelf raketten afgevuurd op het zuiden van Israël. De spanning aan de grens met Gaza is sinds gisteren toegenomen na de moord door militanten op een Israëlische bouwvakker.

Een groep militanten drong gisterochtend het zuiden van Israël binnen en schoot een Israëliër dood die werkte aan het veiligheidshek dat Israël van de Sinaïwoestijn moet gaan afscheiden. Het Israëlische leger kwam snel ter plaatse en wist zeker twee infriltanten te doden.

De Israëlische luchtmacht voerde gisterochtend ook luchtaanvallen uit op doelen boven Gaza, waar de infriltanten mogelijk vandaan kwamen. Bij die aanvallen werden twee Palestijnen gedood. Vanuit Gaza werd het aantal raketbeschietingen na de luchtaanvallen opgevoerd. Zo kwamen er volgens de Israëlische autoriteiten vandaag twaalf projectielen terecht in het zuiden van Israël.

Beschietingen Hamas kunnen tot escalatie leiden

Hamas maakte vanmiddag bekend zelf ook tien Gradraketten op Israël te hebben afgevuurd. Volgens de organisatie zijn de beschietingen een reactie op de “zionistische misdaden”. Hamas dreigt door te gaan met het afvuren van raketten als Israël niet stopt met het uitvoeren van luchtaanvallen in Gaza.

De bekendmaking is opmerkelijk omdat Hamas al maanden geen raketten op Israël heeft afgeschoten. De raketbeschietingen vanuit Gaza waren de laatste tijd vooral het werk van radicale Palestijnse groepen als de Islamitische Jihad. Dat Hamas nu zelf weer begonnen is met het afschieten van raketten kan tot escalatie van het conflict met Israël leiden.

De Israëlische luchtmacht ging de afgelopen 24 uur door met het bestoken van doelen in Gaza. Bij luchtaanvallen die sinds gisteravond werden uitgevoerd kwamen nog eens vier Palestijnen om het leven en raakten er vijf gewond. Volgens het Israëlische leger was onder meer een militaire compound van Hamas doelwit van de aanvallen.


Grotere kaart weergeven