Haase verliest in Rosmalen van nr. 640

. Robin Haase is op het grastoernooi van Rosmalen gisteren in de eerste ronde uitgeschakeld door de nummer 640 van de wereld, de Kroaat Mate Pavic. De Nederlandse nummer veertig op de wereldranglijst verloor met 6-4 en 7-6. Een week voor Wimbledon heeft Haase nu nog maar twee partijen op gras gespeeld. Vorige week verloor hij in het Duitse Halle van de Rus Mikhail Joezni (nummer 32), die op gravel in de tweede ronde van Roland Garros ook al te sterk was voor Haase.

De vroege uitschakeling voor eigen publiek was „een grote tegenvaller”, maar Haase zei zich geen zorgen te maken over zijn vorm. „Ik werk hard en het gaat goed in de training.” Zijn service liep goed, maar op beslissende momenten moest Haase zijn meerdere erkennen in de jonge Kroaat. In de eerste set „cruiste” hij door zijn eigen servicebeurten, tot hij in eens gebroken werd.

Haase probeerde tevergeefs met kreten zijn achttienjarige opponent uit zijn spel te halen. „Ik wil dat die jongen de druk voelt, en het helpt als hij dan ook de druk van het publiek voelt.” Haase vond het jammer dat hij het publiek niet had meegekregen. „Maar daar wil ik het verlies uiteraard niet op gooien.” Hij schaamde zich niet voor de nederlaag. „Waarom? Omdat hij in de zeshonderd staat? Dat stond ik toch ook een keer? Dat is zo makkelijk gedacht.”

Haase speelde naar eigen zeggen wel voluit in Rosmalen, voor veel spelers een warming up voor Wimbledon. „Een voorbereidingstoernooi, daar geloof ik niet zo in. Wat betekent dat? Dat je niet helemaal je best doet?”

Arantxa Rus bereikte gisteren wel de tweede ronde in het vrouwentoernooi. Ze was in twee sets te sterk voor Pauline Parmentier uit Frankrijk:6-3 en 6-4. Kiki Bertens verloor van de als achtste geplaatste Nadja Petrova: 6-2 en 6-4. Zondag had Igor Sijsling in zijn eerste rondepartij Jarkko Nieminen, de Finse nummer zes van de plaatsingslijst, al verslagen: 6-2 en 6-4.

Bij de vrouwen sneuvelden gisteren op de tweede wedstrijddag de nummer 1 en 2 van de plaatsingslijst. De Australische Samantha Stosur, US Open-winnares in 2011, verloor van de Belgische qualifier Kirsten Flipkens. De Italiaanse Sara Errani, twee weken geleden nog verliezend finalist op Roland Garros, verloor van de ongeplaatste Oekraïense Kateryna Bondarenko.