Griekse socialistenleider: morgenmiddag regering in Athene

Socialistenleider Evangelos Venizelos (rechts) sprak vanochtend met de leider van de kleine partij Democratisch Links, Fotis Kouvelis, over de formatie van een nieuwe regering. Foto Reuters / Kostas Tsironis

Een nieuwe Griekse regering van drie partijen kan uiterlijk morgenmiddag worden geformeerd. Dat heeft de leider van de socialistische partij Pasok Evangelos Venizelos vanavond gezegd. Venizelos zei dat er “zo snel mogelijk” een regering gevormd moet worden.

Pasok, dat zondag 33 zetels haalde bij de Griekse parlementsverkiezingen, praat sinds gistermiddag met verkiezingswinnaar Nieuwe Democratie over de formatie van een regering. De conservatieve partij werd zondag de grootste partij van Griekenland en kreeg daardoor dankzij een bonus van vijftig zetels 129 zetels in het 300 zetels tellende parlement. Pasok en Nieuwe Democratie hebben samen een meerderheid van 162 zetels in het parlement.

De leider van Nieuwe Democratie, kandidaat-premier Antonis Samaras, heeft naast Pasok ook gesproken met het centrumlinkse Democratisch Links, die de parlementaire basis van een nieuwe regering met zestien zetels zouden kunnen verruimen tot 29 zetels in het parlement. De steun van Democratisch Links is ook om een andere reden belangrijk voor Samaras: Pasok heeft nog niet besloten of het daadwerkelijk toetreedt tot de regering of de nieuwe regering alleen wil steunen vanuit het parlement.

Nieuwe regering zal pro-Europese koers varen

Als er morgen daadwerkelijk een nieuwe regering wordt gevormd in Athene, zal dat een regering zijn die naar verwachting de met Europa gemaakte afspraken over de financiële steun aan het land op grote lijnen respecteert. Het radicaal-linkse Syriza, dat de tweede partij werd bij de verkiezingen en de afspraken met EU en IMF eenzijdig wilde opzeggen, gaf gisteren al aan de oppositie in te gaan. Verwacht wordt wel dat een nieuwe Griekse regering in Brussel zal vragen om meer tijd om de overeengekomen bezuinigingen en hervormingen door te voeren.

Vanuit heel Europa werd zondagavond opgelucht gereageerd op de Griekse verkiezingsuitslag, die dus de formatie van een pro-Europese regering in Athene mogelijk heeft gemaakt. Als Syriza de Griekse verkiezingen had gewonnen, zou dat wel eens het begin kunnen zijn geweest van een vertrek van Griekenland uit de eurozone. De formatie van een regering van Nieuwe Democratie en Pasok zou overigens ook opmerkelijk zijn: het zijn precies de twee partijen die Griekenland door jarenlang wanbeleid in de financiële crisis hebben gestort.

    • Pim van den Dool