Griekse driepartijencoalitie wil vakministers in regering

Griekenland krijgt een regering van Nieuwe Democratie en Pasok, mogelijk versterkt door een kleinere socialistische partij, Democratisch Links. De drie partijen zoeken naar een formule waarmee ze met de rest van de eurozone kunnen heronderhandelen, zonder de indruk te wekken dat Griekenland de bestaande afspraken niet nakomt.

De oplossing wordt gezocht in een kabinet dat voor ten minste een derde bestaat uit vakministers zonder partijpolitieke kleur. Ook wordt gesproken over een ‘nationaal onderhandelingsteam’, dat zou moeten proberen van de eurozone en het IMF meer tijd te krijgen om de bezuinigingsdoelen te halen. Volgens de huidige afspraken moet er eind deze maand een begroting liggen met elf miljard euro extra besparingen voor de komende twee jaar.

De drie partijleiders waren voorzichtig in hun uitlatingen. Ze willen de financiële markten duidelijk maken dat Griekenland een stabiel bestuur krijgt. Tegelijk zijn de ideologische verschillen groot en zit het onderlinge wantrouwen diep.

Voor de stabiliteit van de nieuwe regering is deelname van Democratisch Links (Dimar) cruciaal. Het zou het kabinet een meerderheid van 179 van de 300 zetels in het parlement geven. ND en Pasok hebben samen 162 zetels. Dat is ook genoeg, maar Dimar is nodig om de indruk weg te nemen dat met de verkiezingen eigenlijk niets is veranderd. ND en Pasok regeerden immers al samen in de overgangsregering. De twee partijleiders hadden hun handtekening gezet onder het pakket maatregelen dat is afgesproken in ruil voor het krediet van 130 miljard euro.

Dimar-leider Fotis Kouvelis wil nieuwe gezichten in de regering, mensen zonder besmet politiek verleden. Ook wil hij zwart op wit zetten dat Athene ernaar streeft onder het huidige akkoord uit te komen.

    • Marloes de Koning