Golfer Webb Simpson wint verrassend de US Open

De laatste 15 golfmajors hadden alle een andere winnaar.

Rotterdam. De Amerikaan Webb Simpson heeft zondagavond laat de US Open gewonnen, een van de vier belangrijkste golftoernooien. De Noord-Ier Graeme McDowell en de Amerikaan Michael Thompson eindigden op een gedeelde tweede plaats. De Amerikaan Jim Furyk, bij het ingaan van de slotdag nog koploper, zakte naar de vierde plaats.

Simpson (26) begon met vier slagen achterstand op de leiders, maar won uiteindelijk met een slag voorsprong. Het was zijn eerste grote titel. „Het is nooit bij me opgekomen dat ik zou kunnen winnen”, zei hij na afloop tegen persbureau AP. „Deze baan is zo veeleisend.”

De glooiende baan op de Olympic Club in San Francisco bleek opnieuw lastig voor alle golfers. Voor de derde keer in de laatste zeven jaar wist niemand onder par (baangemiddelde) te scoren. Simpson eindigde op één slag boven par. Olympic staat ook bekend als ‘begraafplaats’ van grote kampioenen. Dit keer haalden titelverdediger Rory McIlroy en nummer één van de wereld Luke Donald niet de cut (schifting halverwege het toernooi).

De laatste vijftien majors zijn nu gewonnen door vijftien verschillende golfers. „De sport is aan het veranderen”, zei Simpson op de persconferentie na afloop. „Het Tiger [Woods]-effect heeft velen geïnspireerd om op jongere leeftijd te beginnen. Golf is zo groot geworden dat het spel verandert. Ik ben blij om te spelen in een tijd dat het niveau zo hoog is.”

Ook Woods – in 2000, 2002 en 2008 winnaar van de US Open – kon geen moment aanspraak maken op de zege. Hij eindigde zes slagen achter Simpson als gedeeld 21ste. NRC