Gemeente Rotterdam krijgt advies van Job Cohen

Cohen krijgt drie maanden om het toezicht te herstellen op BOOR.

Rotterdam. Job Cohen gaat de gemeente Rotterdam adviseren over het toezicht op het openbaar onderwijs in de stad. De voormalige PvdA-leider heeft drie maanden de tijd om na te gaan hoe Rotterdam weer greep kan krijgen op de stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR), die verantwoordelijk is voor 85 scholen en bijna 30.000 leerlingen.

Het gaat om scholen in het basis-, speciaal en voortgezet onderwijs, met in totaal 140 locaties. BOOR werd vier jaar geleden verzelfstandigd, waarmee de stichting het beheer kreeg over personeel en gebouwen. Die verzelfstandiging moest de onderwijskwaliteit ten goede komen.

Door verkeerde uitgaven, onder meer aan gebouwen, verkeert de stichting nu in financiële nood, ondanks een ‘bruidsschat’ van 26 miljoen euro die de gemeente meegaf. Het vermogen is in drie jaar afgenomen van 41,8 miljoen naar 27,5 miljoen euro. BOOR telt vierduizend medewerkers en moet bezuinigen onderhoud en personeel. Tientallen banen dreigen te verdwijnen.

Een deel van de problemen is volgens de gemeente te wijten aan gebrek aan toezicht en controle.

Ook het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar BOOR. Aanleiding zijn sterke vermoedens van bouwfraude. Het voormalige hoofd huisvesting van BOOR en vier externe vastgoedadviseurs worden ervan verdacht grote bedragen in eigen zak te hebben gestoken. NRC