Eurozone centraal op G20: ‘alle mogelijke maatregelen nemen’

De Franse president Hollande (meest links) poseert met andere leiders van de G20-landen voor een foto in Los Cabos, Mexico. Foto AFP / Bertrand Langlois

Wereldleiders hebben Europa vannacht op het hart gedrukt ambitieuze stappen te nemen om de schuldencrisis in de eurozone op te lossen. Dat gebeurde in Mexico, waar momenteel een tweedaagse top van de G20 plaatsvindt. Vandaag volgt een gezamenlijke verklaring.

Nadat de Griekse verkiezingsuitslag van zondag een pro-Europese meerderheid liet zien, reageerden de markten optimistisch, maar dat was van korte duur. De Spaanse rente steeg verder en Europese beurzen sloten de dag met verlies. Europese leiders moeten nu ‘alle noodzakelijke maatregelen’ nemen om de al twee jaar durende crisis te bestrijden, zo staat volgens persbureau Reuters te lezen in een concept-communiqué.

‘We zijn hier niet om ons de les te laten lezen’

De economische crisis is - vanzelfsprekend - het belangrijkste agendapunt van de G20 die plaatsvindt in Los Cabos, in het zuiden van Mexico. Obama vroeg gisteravond (vannacht onze tijd) om een vergadering met de Europese politieke leiders. Eerder op de dag had hij al met Merkel gesproken. Als leider van de grootste economie van de eurozone staat zij onder druk akkoord te gaan met diepere economische integratie binnen de muntunie, maar vooralsnog houdt ze die boot af en stuurt ze vooral aan op bezuinigingsmaatregelen in de probleemlanden.

Hoewel ‘Europa’ in Mexico beloofde dat er hard gewerkt wordt om de problemen eronder te krijgen, beet het ook van zich af. Namens de Europese Commissie liet Barroso weten dat ze “om eerlijk te zijn niet naar de G20 zijn gekomen om gedoceerd te worden hoe we onze democratieën en economieën moeten runnen”.

In de gezamenlijke verklaring, die vandaag naar buiten komt, zou staan dat vooral de sterkere eurolanden bereid zijn om samen te werken aan economische groei en het creëren van banen.

China stort 34 miljard extra in IMF-kas

China is bereid 43 miljard dollar (34 miljard euro) over te maken naar de ‘oorlogskas’ van het IMF, die bedoeld is om crises mee te bestrijden. Brazilië, Rusland en India boden elk 10 miljard dollar (bijna 8 miljard euro) extra aan.

    • Peter Zantingh