Egyptenaren wantrouwen leger

Het Egyptische leger verzekert de bevolking dat het wel degelijk de macht wil afstaan. Maar betogers, onder wie de Moslimbroeders, achten de tijd gekomen om de straatprotesten te hervatten.

Aanhangers van de presidentskandidaat van de Moslimbroeders, Mohammed Morsi, liepen gisteren vooruit op de uitslag. Foto Reuters

Officieel wordt de uitslag van de Egyptische presidentsverkiezingen pas donderdag bekendgemaakt. Maar de beschikbare cijfers lijken te bevestigen dat Mohamed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroederschap, de winnaar is met 51,89 procent. De campagne van oud-generaal Ahmed Shafik blijft dat resultaat echter betwisten en noemt het onverantwoord dat de Moslimbroeders nu al de overwinning claimen.

Op een persconferentie maandag ontkende de legerleiding de geruchten dat het toch aan de macht zou willen blijven. „Het leger zal eind juni de macht overdragen aan de president met een grote ceremonie waarvan de hele wereld getuige zal zijn”, zei majoor-generaal Mohamed al-Assar, lid van de militaire raad die de macht nu nog in handen heeft.

Maar veel mensen vertrouwen het zaakje niet. Zondagavond kwam de legerleiding met een nieuw grondwettelijk decreet dat volgens veel waarnemers de macht van de president afzwakt ten voordele van het leger. Zo wordt niet de president maar legerleider Tantawi, de huidige sterke man, de opperbevelhebber van de strijdkrachten.

Tantawi eigent zich ook een belangrijke rol toe bij het schrijven van de nieuwe grondwet. Daarnaast heeft het leger zichzelf vorige week de wetgevende macht gegeven, nadat het Constitutioneel Hof het verkozen parlement had ontbonden.

Vandaag worden veel mensen verwacht in de straten van Kairo. Verschillende vakbonden hebben opgeroepen tot protest tegen het decreet van vorige week dat het leger de bevoegdheid geeft burgers te arresteren en te berechten. Dat wordt gezien als een slinkse verlenging van de noodtoestand, die officieel ten einde is.

Ook de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, de partij van de Moslimbroeders, schaart zich voor het eerst sinds lange tijd opnieuw achter het straatprotest tegen het leger. De partij zei vanaf vandaag te zullen deelnemen aan „alle acties gericht tegen de grondwettelijke coup en tegen de ontbinding van het parlement”.

Het lot van het parlement wordt een belangrijke test. Na de ontbinding vorige week heeft de militaire politie opdracht gekregen om de parlementsleden de toegang tot het gebouw te ontzeggen. De portretten van parlementsvoorzitter Al-Katatny, een Moslimbroeder, werden alvast verwijderd.

De parlementsleden van de islamitische partijen hebben gezegd dat ze vandaag sowieso zouden vergaderen. Krijgen ze geen toegang tot het parlement, dan zou de zitting plaatsvinden op het nabije Tahrirplein. Bij het ter perse van deze krant was dit nog niet gebeurd.

Morsi zelf zou van plan zijn om zich bij de menigte daar te voegen, en na het bekendmaken van het officiële resultaat, eventueel zelfs de eed af te leggen op datzelfde Tahrirplein.

    • Gert Van Langendonck