Eerste sancties voor matchfixing in Italië

In een eerste reeks sancties wegens het vervalsen van wedstrijden heeft de Italiaanse voetbalbond gisteren 21 clubs en 52 spelers en clubbestuurders straffen en boetes opgelegd.

Deze maatregelen van de disciplinaire commissie vloeien voort uit een onderzoek van het Openbaar Ministerie in Cremona naar illegale gokpraktijken rondom voetbalwedstrijden. Er lopen nog soortgelijke onderzoeken van de justitie in Bari en in Napoli. Daarbij zijn grotere clubs en bekendere spelers betrokken. Verwacht wordt dat die onderzoeken ook zullen leiden tot straffen.

Pescara, net gepromoveerd naar de Serie A, zal komend seizoen beginnen met twee strafpunten in mindering. Novara, dit jaar gedegradeerd uit de Serie A, begint met min vier. De andere clubs waartegen maatregelen zijn genomen, spelen alle in de Series B of C.

Het zwaarst gestraft is Albinoleffe. Deze club uit de Serie C krijgt vijftien punten in mindering, omdat de spelers hebben meegedaan aan het vervalsen van wedstrijden.

De disciplinaire commissie heeft clubs die meewerkten aan het onderzoek, ruim de helft, iets minder zwaar bestraft. Pescara heeft al aangekondigd binnen de bond beroep aan te tekenen tegen de puntenminderingen. Waarschijnlijk doet een andere commissie van de voetbalbond volgende week al uitspraak in hoger beroep.

Meer dan dertig spelers, onder wie veel verdedigers en doelmannen, zijn voor drie tot vijf jaar geschorst. Bij de andere onderzoeken zijn ook de namen opgekomen van topvoetballers als Gianluigi Buffon, doelman van Juventus en het nationale elftal. Stefano Mauri, aanvoerder van Lazio, is gearresteerd op verdenking van gokken op wedstrijden.

Sommige fans putten hoop uit deze schandalen. In 1982 en in 2006 wonnen de Azzurri de wereldtitel kort nadat vergelijkbare schandalen aan het licht waren gekomen.