Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Eerste Kamer verwerpt verbod rituele slacht - Thieme komt met nieuw voorstel

Kippen in een slachterij in Aalten, vóór het halal slachten.
Kippen in een slachterij in Aalten, vóór het halal slachten. Foto NRC / Rien Zilvold

De Eerste Kamer blijft tegen het verbod op ritueel slachten. Op verzoek van senator Nico Koffeman (PvdD) stemde de Eerste Kamer vandaag hoofdelijk over het wetsvoorstel van Marianne Thieme (PvdD).

Het wetsvoorstel is met een ruime meerderheid verworpen, meldt onze verslaggever Daniëlle Pinedo op Twitter:

Twitter avatar PinedoNRC Danielle Pinedo 21 senatoren stemmen voor het wetsvoorstel van Thieme, 51 zijn tegen. Wetsvoorstel verworpen. #ritueleslacht

Tot de voorstanders van het verbod behoorden in de Eerste Kamer de Partij voor de Dieren, PVV, SP en 50Plus. De GroenLinks-fractie in de senaat was verdeeld: een deel stemde voor, en ander deel tegen.

‘Ik ga niet bij de pakken neer zitten’

Marianne Thieme zal doorgaan met de strijd tegen het onverdoofd ritueel slachten, laat ze in een reactie aan NRC-redacteur Daniëlle Pinedo weten:

“Kennelijk is de Eerste Kamer nog niet klaar voor een verbod op de onverdoofde rituele slacht. Maar ik ga niet bij de pakken neer zitten. Ik ga terug naar de Tweede Kamer, met een nieuw wetsvoorstel, waarin ik enkele van de bezwaren die in de Eerste Kamer zijn genoemd meeneem. In de tussentijd zullen senatoren weer over de onverdoofde rituele slacht moeten nadenken, want het maatschappelijk debat gaat door.”

Kamer ziet alternatief in convenant

Begin deze maand zetten demissionair staatssecretaris Henk Bleker, Het Nederlands-Israëlisch Kerkgenootschap (NIK), het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Vereniging van Slachterijnen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV) hun handtekening onder een convenant dat dierenwelzijn moet verbeteren. Daarin staat onder meer dat dieren voortaan binnen veertig seconden het bewustzijn moeten hebben verloren, anders grijpt de dierenarts in.

‘Convenant is echt een Blekerding’

Verschillende partijen hebben echter moeite met het compromis van Bleker. De kosjere slagerij Marcus in Amsterdam wil een rechtszaak aanspannen tegen de uitvoering van het convenant, zo maakte zijn advocaat gisteren in NRC Handelsblad bekend. Ook rabbijnen hebben moeite met de afspraken die in het convenant zijn gemaakt. De rabbinale rechtbank verwerpt het convenant en stelt dat het akkoord buiten hen om is gesloten. Thieme ziet ook niets in het convenant van Bleker, zegt zij tegen Daniëlle Pinedo. Het convenant is volgens haar “echt een Blekerding”:

“We zijn blij gemaakt met een dooie mus. Het convenant is een herenakkoord dat elk moment kan worden opgezegd door partijen. De staatsecretaris sluit een compromis, waar niemand zich eigenlijk in kan vinden. Dierenactivisten zien niets in het akkoord en ook rabbijnen zijn ontevreden met de uitkomst. Bleker heeft hetzelfde gedaan met de Hedwigepolder, het natuurakkoord en de megastallenconvenant.”