Dus laat me los en houd me vast...

Vorige week vroeg filosoof Jan Drost in zijn artikel ‘Op zoek naar bonafiede liefdesliedjes’ om liedjes op te sturen. Hij zocht nadrukkelijk ‘geen zoetsappig romantisch gekweel’ maar ‘liedjes die het in zich hebben onze wijze van liefhebben te veranderen’. Tientallen reacties kregen we binnen. Sommige mailers stuurden enkel de titel van het nummer en de naam van de artiest, anderen schreven hele epistels over aan wie – en waarom en waar en wanneer – ze moesten denken bij het horen van dat ene nummer.

Vier stukjes songteksten van de opgestuurde liedjes, om een beetje in de stemming te komen:

You’ve gotta hope that there’s someone for you / As strange as you are / Who can cope with the things that you do / Without trying too hard (Jon Brion, Here we go)

Maar als je naast me ligt te slapen / Ben je mijn geheime wapen / Je bent mijn lotgenoot, mijn maat / Het grootste rustpunt dat bestaat / Je bent mijn meest geliefde last / Dus laat me los en houd me vast (Paul de Leeuw, Je hoort bij mij)

I never thought that I could be so bold, to even say these thoughts aloud. I see you with your man, your eyes just shine, while he stands tall and walking proud. That look you give that guy, I wanna see... Looking right at me. If I could be that guy, instead of me... I’d never let you down. (Eels, That Look You Give That Guy)

Later gaan we naast elkaar / wandelen op de Overtoom / drinken zoete melk met room /strijken door ons grijze haar / Zie je ons daar samen lopen? / naast elkaar – zo diep bedaard / jij een lieve, oude taart / ik nog kras – dat is te hopen (Herman van Veen, Later, de tekst is van Simon Carmiggelt)

Is er uit al die verschillende liedjes een algemene lijn te halen? Eigenlijk niet. Dit zijn de statistieken die we kunnen geven: Van de 35 mails zijn er 18 van mannen en 16 van vrouwen – van één mail is het geslacht onduidelijk. In totaal zijn 54 liedjes aangedragen, waaronder 9 Nederlandstalige liedjes. Paul de Leeuw is populair, net als Herman van Veen. In de buitenlandse hoek: veel Bob Dylan, Joe Jackson, Elvis Costello (I want you twee keer). De inhoud loopt trouwens sterk uiteen. Het zijn niet alleen lofzangen op de liefde, er zitten ook afscheidsliedjes bij, liefdesverdrietliedjes en ik-kan-haar-maar -niet-krijgenliedjes. Poison van Alice Cooper vonden we wel een verrassende inzending. Een paar andere namen en liedjes: The Cure (Lovesong), U2 (With or without you), Blaudzun (Heavy Flowers), van Nick Cave (Into my arms) en P J Harvey (The desperate kingdom of love). Eén Franstalige: Le chanson des vieux amants van Jaques Brel. De meest klassieke? I’ll always love you van Dolly Parton. Maar ik ben bang dat Jan Drost dat als ‘romantisch gekweel’ betitelt.

    • Jessica van Geel