Duizenden Egyptenaren protesteren tegen leger op Tahrirplein

Op het Tahrirplein in Kairo betoogden vanavond duizenden Egyptenaren tegen de militaire machthebbers van het land. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Het Tahrirplein in Kairo, vorig jaar het epicentrum van de volksopstand tegen president Mubarak, stond vanavond weer vol. Duizenden Egyptenaren demonstreerden op het plein tegen de militaire machthebbers in het land, die de afgelopen week hun greep op het land verstevigden.

De Moslimbroederschap had opgeroepen tot het protest van vandaag uit onvrede over een aantal besluiten dat het leger de afgelopen dagen nam. De militaire machthebbers ontbonden vorige week het dit jaar gekozen en door de Moslimbroeders gedomineerde parlement na een uitspraak van het Constitutionele Hof en gaven zichzelf vervolgens, tot woede van de Moslimbroederschap en de liberale oppositie, de formeel wetgevende bevoegdheden van het parlement.

Op het Tahrirplein demonstreerden vanavond veel aanhangers van de Moslimbroederschap, maar ook een groot aantal liberale activisten, zo meldt de BBC. De betoging komt twee dagen nadat in Egypte de stembussen sloten voor de eerste vrije presidentsverkiezingen in het land. De demonstranten vrezen dat de nieuwe president weinig te zeggen krijgt en dat de meeste macht bij het leger blijft. De nieuwe grondwet waarin wordt bepaald hoe de machtsverhoudingen in Egypte komen te liggen moet nog worden geschreven.

Kandidaten presidentsverkiezingen claimen allebei overwinning

Over de vraag wie de presidentsverkiezingen van afgelopen weekend heeft gewonnen, wordt in Egypte ook al dagenlang gesoebat. De Moslimbroederschap claimde gisterochtend dat hun kandidaat Mohammed Morsi ongeveer 53 procent van de stemmen had gehaald en daarmee de verkiezingen heeft gewonnen.

Het kamp van Morsi’s tegenstrever, oud-premier onder Mubarak Ahmed Shafiq, verwierp de claim van de Moslimbroederschap en stelde vandaag dat Shafiq de verkiezing heeft gewonnen. De officiële uitslag van de verkiezingen wordt donderdag verwacht.

‘Mubarak krijgt hartaanval’

Op de achtergrond van de politieke chaos in Egypte blijft de gezondheidstoestand van ex-president Hosni Mubarak verslechteren. Egyptische staatsmedia meldden vanavond dat Mubarak een hartaanval heeft gehad en dat zijn hart met behulp van een defibrillator weer in een normaal ritme moest worden gebracht. Vorige week gingen er geruchten dat Mubarak in coma zou zijn geraakt.

De 84-jarige Mubarak werd begin deze maand veroordeelde tot een levenslange gevangenisstraf vanwege medeplichtigheid aan de dood van ruim achthonderd betogers tijdens de opstand van vorig jaar. Een paar uur na de uitspraak werd Mubarak onwel en opgenomen in het ziekenhuis.

    • Pim van den Dool