Draijer volgt Rinnooy Kan op als voorzitter SER

Draijer is nu partner bij McKinsey. Foto Hollandse Hoogte / Marcel Bakker

Wiebe Draijer, partner bij adviesbureau McKinsey, volgt Alexander Rinnooy Kan op als de nieuwe voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, een belangrijk adviesorgaan van de regering. Dat melden diverse bronnen tegenover het Financieele Dagblad.

De ministerraad zou volgens de krant afgelopen vrijdag al akkoord zijn gegaan met zijn voordracht. In de SER overleggen delegaties van elk elf leden van georganiseerde werkgevers, werknemers en externe deskundigen, zoals hoogleraren economie, over alle mogelijke (economische) onderwerpen.

Update 15.14 uur: Inmiddels is het nieuws bevestigd door het ministerie van Sociale Zaken. Minister Henk Kamp noemt Draijer een man met bijzondere kwaliteiten.

“Ik ben blij dat hij met zijn achtergrond in het bedrijfsleven de ambitie heeft zich in te zetten voor de publieke zaak.”

Alexander Rinnooy Kan maakte maakte in maart bekend dat hij in september stopt en hoogleraar wordt aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn vertrek kwam niet als een verrassing, ook al wilde het kabinet hem herbenoemen. Vorig jaar lekte uit dat hij had gesolliciteerd als vicepresident van de Raad van State.

Invloed SER geslonken

NRC Handelsblad schreef in maart over zijn vertrek:

Onder zijn voorzitterschap slonk de invloed van de SER verder. Het lukte de vakbonden en werkgeversorganisaties nog maar zelden om het in de SER eens te worden over adviezen op cruciale dossiers als hervorming van het ontslagrecht, de sociale zekerheid en het pensioenstelsel. Zo’n SER-advies is invloedrijk omdat een kabinet zich dan verzekerd weet van de steun van werkgevers en vakbonden. Sinds vorig jaar ruzie uitbrak bij de grootste vakbond, de FNV, ligt het overleg in de SER vrijwel stil.

Wiebe Draijer werkt al sinds 1989 voor McKinsey.

    • David Haakman