Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

De veelzijdigheid van baksoda

Ik moet altijd over een hobbel voor ik zuiveringszout (ook wel baksoda, of natriumbicarbonaat) door een gerecht doe. Het blijft vreemd om een ingrediënt aan je eten toe te voegen, waarmee je ook prima je badkamer kunt reinigen, je slechte adem te lijf kunt gaan, voetgeur kunt voorkomen, je kunstgebit kunt schoonmaken en – volgens

Ik moet altijd over een hobbel voor ik zuiveringszout (ook wel baksoda, of natriumbicarbonaat) door een gerecht doe. Het blijft vreemd om een ingrediënt aan je eten toe te voegen, waarmee je ook prima je badkamer kunt reinigen, je slechte adem te lijf kunt gaan, voetgeur kunt voorkomen, je kunstgebit kunt schoonmaken en – volgens sommigen, anderen spreken dat weer fel tegen – de pijn van wespen- en bijensteken kunt verzachten.

Lang geleden at ik mijn eerste scone tijdens een vakantie in Engeland. Hij zag er prachtig gerezen uit, maar smaakte teleurstellend naar zeepsop. Later leerde ik dat die vieze nasmaak het gevolg is van een overschot aan baking soda.

Afgelopen week maakte ik zogenaamde drop(ped) scones, ook wel Scotch pancakes genoemd. Dit zijn een soort dikke, luchtige pannenkoekjes die niet in de oven, maar gewoon in de pan worden gebakken. Heerlijk met stroop of jam, maar ik vind ze nóg lekkerder met wat gerookte zalm en dragonmayonaise.

Meng een paar eetlepels (zelfgemaakte of goeie biologische) mayonaise met drie eetlepels gehakte verse dragon, een theelepel mosterd, flink wat citroensap en naar smaak zout en peper. Dragon heeft een sterke smaak, die snel overheerst, maar in zo’n zurige mayonaise erg goed tot zijn recht komt. Maak vooral wat extra, want deze mayo is ook erg lekker bij een restje koude kip. Voor wie met geen mogelijkheid verse dragon kan krijgen, een tip van Delia Smith: meng een halve theelepel gedroogde dragon met wat citroensap in een schaaltje. Laat zo even staan voor u de rest van de ingrediënten erbij doet.

Roer wat zout en de suiker door het gezeefde zelfrijzende bakmeel (waarin natuurlijk ook wat baksoda zit, maar geen enorme, zeepsoppige hoeveelheden). Klop de eieren los met de melk, maak een kuiltje in het meel en giet het mengsel hierin. Roer met een garde steeds meer bakmeel van de rand erbij, en klop tenslotte de gesmolten boter en de zeste van een halve citroen erdoor tot een dik beslag. Laat dit even rusten, verhit een klontje boter in een koekenpan en laat ’m goed op temperatuur komen. Schep (of ‘drop’) drie of vier hoopjes beslag in de pan, geef ze de ruimte, want ze vloeien nog wat uit. Na ongeveer anderhalve minuut verschijnen er luchtbelletjes aan de bovenkant en kunnen de pannenkoekjes worden gekeerd. Zoek de goede temperatuur; als het te hard gaat, zijn de scones niet gaar. Ga zo door tot al het deeg op is, bewaar de scones op een warm bord onder een doek. In de oven drogen ze snel uit. Beleg ze met (veld)sla, gerookte zalm en een klein beetje dragonmayonaise.

Dropped scones

Voor ±12 dropscones:

125 g zelfrijzend bakmeel

1 tl suiker

2 eieren

50 ml melk

30 g gesmolten boter

1 citroen

150 g gerookte (wilde) zalm

mayonaise

verse dragon

mosterd