De nieuwe Saoedische kroonprins is 76 jaar oud

In this Monday, May 14, 2012 photo, Saudi defense minister Prince Salman bin Abdel-Aziz welcomes Gulf Arab leaders, not pictured, after their arrival to take part in the opening of Gulf Cooperation Council "GCC" summit in the Saudi capital of Riyadh. Saudi Arabia names defense minister, Prince Salman, as new crown prince after the death of his brother late Crown Prince Nayef on Saturday. (AP Photo/Hassan Ammar) AP

Saoedi-Arabië heeft alweer een nieuwe kroonprins, prins Salman bin Abdelaziz (76). Als tweede man achter zijn halfbroer koning Abdullah (87) volgt hij zijn volle broer prins Nayef bin Abdelaziz al-Saud op, die zaterdag op 78-jarige leeftijd overleed in een ziekenhuis in Genève. Acht maanden eerder was Nayef kroonprins Sultan opgevolgd. Hiermee begint de oudere generatie Saoedische prinsen, die tot dusverre de koning levert, aan haar einde te raken.

Prins Salman (76), die na Sultans dood diens functies als minister van Defensie overnam, gold informeel als reserve-kroonprins. De koning kiest zijn opvolger, en de Raad van Trouw van invloedrijke prinsen bevestigt zijn keus. Als de Raad zijn keus ongeschikt zou vinden, kan hij in theorie een eigen kandidaat selecteren uit de zoons en kleinzoons van de oprichter van het koninkrijk, Abdelaziz ibn Saud, kortweg Ibn Saud.

Salman en zijn twee voorgangers, Sultan en Nayef, maken deel uit van de machtige ‘Sudairi-zeven’, de zoons van Ibn Saud en Hassa al-Sudairi. Drie zijn er nu dood, twee zijn in ongenade gevallen. De zevende en jongste, prins Ahmed (70), was sinds 1975 onderminister van Binnenlandse Zaken, onder Nayef. Hij is nu bevorderd tot minister en klimt daarmee officieus naar de derde plaats. De jongste zoon van Ibn Saud, chef van de inlichtingendienst prins Muqrin (67), werd ook genoemd als nieuwe kroonprins, maar zijn Jemenitische moeder vormt een struikelblok.

Het moment nadert waarop de volgende generatie, de zestigers, aan bod moet komen. De afgelopen jaren zijn al enkele kleinzoons van Ibn Saud als onderministers benoemd. Maar over de invloedrijke posten moet nog een zware strijd worden geleverd tussen de koninklijke facties. De 37 zoons van Ibn Saud hebben zelf ook een menigte zoons.

De overleden kroonprins was in tegenstelling tot koning Abdullah een conservatief, die niet de noodzaak zag van verkiezingen of van uitbreiding van vrouwenrechten. Hij onderhield nauwe banden met de geestelijkheid. De westerse buitenwereld was meer geïnteresseerd in zijn harde veiligheidsbeleid als minister van Binnenlandse Zaken. Toen Al-Qaeda in 2003 toesloeg in Saoedi-Arabië, lanceerde hij een genadeloze vervolgingscampagne. De Saoedische Al-Qaeda week uit naar Jemen.

Salman staat bekend als een iets minder conservatieve pragmaticus. Politieke hervormers hebben van hem ook niets te verwachten. Maar de Saoedische leiders hebben er de afgelopen tijd met miljoenensubsidies en harde waarschuwingen voor gezorgd dat de Arabische opstanden in het koninkrijk geen kans kregen.

Carolien Roelants

    • Carolien Roelants