De nieuwe partij van Brinkman heet DPK en de ‘Pannenkoeken Koning’ was slechts een schuilnaam

Hero Brinkman en zijn team bij de presentatie van Democratisch Politiek Keerpunt. Foto Hollandse Hoogte / Roel Visser

Onduidelijkheid alom nadat Hero Brinkman vandaag zijn fusiepartij met Trots op Nederland presenteerde. Waarom heet de site van Democratisch Politiek Keerpunt DPKP.nl terwijl er in het logo dat vanmiddag op de site verscheen DPK staat. En wie is toch die Pannenkoeken Koning waar op Twitter zoveel over wordt gepraat? Hero Brinkman legt uit.

DPK of DPKP, wat is nu de juiste afkorting van uw nieuwe partij?

“DPK is de afkorting, de website heet DPKP.”

Maar waar staat die P dan voor?

“Voor punt.”

Maar keerpunt is één woord.

“Dat klopt. En wij maken er twee van. De website dpk.nl was al bezet en konden we kopen voor vijftienduizend euro. Dan liever een spatie tussen keer en punt.”

Via dpk.nl kom je wel op de juiste plek terecht?

“Dat hebben we voor nu zo afgesproken met die mensen, maar het is slechts tijdelijk. Het zou mooi zijn om dpk.nl te hebben maar dat geld hebben we niet. Dan maar zo.”

En hoe zit het met de Pannenkoeken Koning

DPK of DPKP terzijde, nog veel meer mensen hadden het vandaag echter over De Pannenkoeken Koning. Dat was volgens de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) namelijk de geregistreerde houder van dpkp.nl. De enige persoon in Nederland die zich profileert als dè Pannenkoekenkoning is Jan Verspaget van het gelijknamige restaurant in Budel. En hij wist niets van de registratie van de website:

“Ik weet niet waar u het over heeft. Die domeinnamen zeggen mij niks. Ik heb wel een website maar dat is gewoon pannenkoeken-koning.nl.”

Is Brinkman dan zelf de Pannenkoeken Koning? Dat weet hij zelf ook niet helemaal, hoewel hij wel een vermoeden heeft:

“Ik heb begrepen dat we de vier letterige domeinnaam gewoon konden registeren. Ik weet dus niet waarom daar Pannenkoeken Koning staat, maar ik vermoed dat dat onze schuilnaam is geweest zodat mensen niet ontdekten dat wij achter de site zaten. Maar vraag dat even na bij mijn beleidsmedewerker.”

De beleidsmedewerkster:

“De domeinnaam is onder die naam geregistreerd om de site nog even geheim te houden. Lijkt mij duidelijk!”

Duidelijk. DPK is de afkorting, DPKP is de naam van de site en De Pannenkoeken Koning was slechts een schuilnaam. Mocht er toch nog eventuele verwarring onstaan dan is dat juist goed volgens Brinkman.

Mensen gaan het erover hebben en erover schrijven en dan blijft onze naam een beetje hangen.”

En Brinkman spreekt uit ervaring. Nadat hij zijn vorige partij presenteerde hadden mensen het nog lang over de grap die presentator Jeroen Pauw die avond maakte. Als Brinkman de leider van de Onafhankelijke Burger Partij was, maakte dat hem dan niet de Burger King?