De laatste speeldag in Poule D - en pas de eerste voor Wayne Rooney

Rooney gaat vanavond pas zijn eerste minuten maken op het EK. Foto Reuters / Nigel Roddis Rooney gaat vanavond pas zijn eerste minuten maken op het EK. Foto Reuters / Nigel Roddis

Nog twee wedstrijden en dan zit de groepsfase van het EK voetbal erop. Vanavond vallen de beslissingen in Poule D, waar Frankrijk, Engeland en Oekraïne gaan spelen voor de laatste twee kwartfinaleplaatsen. Frankrijk speelt tegen het al uitgeschakelde Zweden, terwijl Engeland en Oekraïne elkaar tegenkomen.

Frankrijk al met één been in de kwartfinale

Van Frankrijk mag verwacht worden dat het in Kiev de kwartfinale zonder kleerscheuren bereikt. De behendig rondtikkende equipe van Laurent Blanc liet tegen Oekraïne zien het geduld te kunnen opbrengen om een ploeg stuk te spelen. Pas na bijna een uur spelen zorgden Menez en Cabaye voor de 0-2 voorsprong die ook de eindstand zou worden.

Bovendien speelt Zweden na nederlagen tegen Oekraine (1-2) en Engeland (2-3) nergens meer voor en moeten Elmander en Elm met blessures aan de kant blijven. Er is slechts één scenario waarin Frankrijk nog uitgeschakeld kan worden: als het vanavond verliest en Engeland niet wint van Oekraïne. En zelfs dan is het doelsaldo nog van belang.

Pas nu begint het EK van Rooney

Kan Oekraïne na de uitschakeling van Polen toch nog voor één gastland bij de laatste acht zorgen? Het is een zware opgave, vanavond in Donetsk. De tegenstander is namelijk Engeland, dat tot nu toe verrast met optimistisch voetbal. Na de blessures waardoor meerdere dragende spelers thuis moesten blijven, leek Brits succes aanvankelijk niet aan de orde.

Maar Frankrijk werd op 1-1 gehouden en tegen Zweden toonde de ploeg veerkracht door van een 1-2 achterstand terug te komen naar 3-2.

Het was even spannend, maar de man die aan de basis stond van die ommekeer, Arsenal-aanvaller Theo Walcott, is fit genoeg om ook nu weer mee te spelen. Bovendien doet ook Wayne Rooney weer mee; hij heeft twee wedstrijden schorsing uitgezeten en begint nu pas aan zijn EK.

Bij Oekraïne lijkt alles van Sjevtsjenko te moeten komen. Hij boog met twee kopballen de 0-1 achterstand tegen Zweden om in een 2-1 overwinning. Kan hij dit nog eens?

Spanje ontlopen, als het even kan

De nummers één en twee van deze poule ontmoeten die van Poule C, waar Spanje gisteren de eerste plaats greep en Italië tweede werd. Frankrijk en Engeland zullen allebei de regerend Europees en wereldkampioen het liefst ontlopen, dus willen ze eerste worden.

Als ze allebei winnen vanavond, gaat het om het doelsaldo. Dat is nu licht in het voordeel van Frankrijk. Maar beide teams zullen, als ze eenmaal voor staan, proberen het doelsaldo veder op te krikken.

De twee wedstrijden beginnen tegelijkertijd, om 20:45, en zijn te zien op Nederland 1 en Nederland 3.

    • Peter Zantingh