Chinees fraudeert met fantoombank

In this March 13, 2012 photo, businessman Lin Chunping attends a press conference in Wenzhou, in eastern China's Zhejiang province. In China, awash with fake iPhones, pirated DVDs of Hollywood blockbusters and knockoff Louis Vuitton bags, 41-year-old rice trader Lin took fakery to a whole new level: He invented a U.S. bank and claimed he bought it. (AP Photo) CHINA OUT AP

Een Chinese rijsthandelaar die beweerde de Amerikaanse Atlantic Bank te hebben gekocht, is begin juni gearresteerd wegens fraude. De bank blijkt helemaal niet te bestaan. De 41-jarige man kreeg in januari een prestigieuze politieke baan toen Chinese staatsmedia zijn aankoop bekendmaakten. Hij zei twee jaar te hebben onderhandeld om de bank te redden, nadat deze door de kredietcrisis van 2008 failliet was gegaan. Dergelijke oplichting komt vaker voor in China. Zo bleek een opleiding na vier jaar nep te zijn en werden vorig jaar vijf compleet nagemaakte Apple-winkels ontdekt. AP